IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите хранилища в Европа намаляват все повече

Разликата между летните и зимните цени на газ се стеснява, което прави бизнеса със съхранение много по-малко изгоден

11:35 | 13.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В продължение на десетилетия една от най-печелившите сфери на енергийната индустрия на Европа бяха огромнитe подземни резервоари, използвани за складиране на природен газ за милиарди долари. Търговците трупаха горивото там през лятото, за да го продават през зимата, когато потребителите на континента отопляват домовете си.

Търговията обаче вече не работи по същия начин, коментира Bloomberg.

Докато става явно, че светът се изпълва с все повече природен газ, разликата между летните и зимните цени се стеснява, което прави бизнеса със съхранение много по-малко изгоден.

Това накара компаниите RWE и SSE да отпишат обекти за съхранение на газ за по около 200 млн. долара всяка през първото тримесечие. Други оператори от Statoil до Wingas казват, че може да излязат от индустрията, ако сривът продължи. Това може да се окаже проблем, тъй като при съхранението не става въпрос само за печалба от търговия – то предоставя и сигурност срещу внезапни ръстове в търсенето или неочаквани ограничения в доставките.

Това е тревожна тенденция“, посочва Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Snam, най-голямата компания за газова инфраструктура в Европа. „Ползите дадена страна да има резервоари са значителни“.

В по-голямата част от Европа основната икономическа обосновка на хранилищата не се е променила от поне 60 години. Обектите, които включват солни пещери, изчерпани газови полета и водоносни хоризонти, също служат като резерви в момент на дефицит.

Европа е изпитвала недостиг два пъти през последното десетилетие по време на спорове между Украйна и Русия – най-големия външен доставчик на Европейския съюз. Добивът от най-голямото газово поле в Европа Гронинген в Холандия също постоянно намалява.

Повече от 3% от газовите хранилища в Европа са премахнати от 2010 г. насам – еквивалента на 3 млрд. куб. м, като спредът се разширява, включително с две нови съоръжения през 2016 г., твърдят Cedigaz, група за проучвания в индустрията, и операторът Storengy.

През първото тримесечие три от десетте най-големи оператора за съхранение на газ в Европа - подразделението Stogit на Snam, RWE и Abu Dhabi National Energy, отчитат загуби, които се дължат или конкретно на съхранението, или на подразделението, включващо тези операции.

RWE отчете загуба, свързана със съхраняването, от 204 млн. евро през първото тримесечие, което доведе до спад от 59% на печалбата за първото тримесечие на най-големия германски енергиен доставчик. Загубата бе „в резултат на променени ценови очаквания“, заявява Вера Бюкер, говорител на компанията, по телефона.

SSE, която оперира два обекта във Великобритания, каза на 18 май, че е отчела извънредни разходи за 151 млн. паунда (200 млн. долара), дължащи се на съхраняването, през трите месеца до края на март. Това е намалило коригираната печалба преди данъците до 1,51 млрд. паунда.

Тенденцията със затварянето на хранилища ще продължи, тъй като сегашните цени за съхранение вече не покриват оперативните разходи, каза Бертран Фоше, заместник-главен изпълнителен директор на Storengy, през май на Flame Gas Conference в Амстердам.

Цените на газа в Европа може да спаднат с една трета до около 2,90 долара на 1 млн. брит. терм. единици през 2016 г., отчасти в резултат на рекордни потоци от Норвегия и Русия, твърди Bloomberg New Energy Finance.

Честно казано, това не ни харесва, защото експозицията ни е твърде голяма“, казва Лудвиг Моринг, управляващ директор по продажбите в Wingas. “В същото време не се оплакваме, така работи пазарът. Трябва да изчакаме и да видим дали това ще се промени след няколко години“.

Може да последва регулаторна намеса, ако има толкова затваряния на хранилища, че да бъде заплашена сигурността на доставките, казва Моринг, чиято компания оперира хранилища с над 7 млрд. куб. м газ в Германия, или около 8% от капацитета на Европа.

Макар че стрес тестове през 2014 г. на индустриалния орган Entsog показват, че има достатъчно хранилища в Европа, за да се устои на криза, при сегашните цени още складове ще бъде затворени, казва Фоше, чиято компания има 21 подземни склада в Европа.

Това е изключително необратимо“, казва той. „Много по-лесно е да се затвори хранилище, отколкото да се отвори ново“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още