IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази Brexit на плановете за енергийна интеграция в ЕС?

Енергетиката не е просто част, а е в основата на икономическата интеграция в общността

15:54 | 07.07.16 г.
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 24 юни Европа беше шокирана от изненадващото развитие на нещата около референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Предстоящото напускане е въпрос на преговори, които ще започнат най-рано през септември.

Natural Gas Europe обаче вече анализира как Brexit ще се отрази върху плановете на ЕС за създаването на Европейски енергиен съюз и върху енергийния сектор като цяло.

На първо място е несигурността на пазарите, отбелязва изданието. Макар и в петък един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, да записа най-добрата си седмица от декември 2011 година, прогнозите са, че инвеститорите ще бъдат особено внимателни. Несигурността пък може да върне цената на петрола отново под нивото от 50 долара. При продължителни спадове може да бъде сложен край на крехкото съживяване в сектора, което ще постави под въпрос развитието на новите енергийни проекти в Обединеното кралство.

Не е ясно и какво ще е бъдещото "съжителство" между Англия и Шотландия. Ако Единбург реши да напусне Великобритания и да се присъедини към ЕС, трябва да се има предвид, че повечето петролни и газови находища в Северно море са всъщност в акваторията на Шотландия.

По отношение на инфраструктурата напускайки ЕС, Великобритания няма да може да се възползва от средствата на общността за т.нар. "проекти от общностен интерес". В същото време обаче ЕС трябва да може да гарантира енергийната независимост на своя член Ирландия и от тази гледна точка страната не може да остане съвсем изолирана.

От гледна точка на енергийната сигурност Великобритания е един от членовете, които се справят добре с диверсификацията на източниците, с отличен микс на горивата. Страната има под средното за ЕС ниво на зависимост от внос на енергийни източници.

По отношение на енергийното законодателство, Лондон по-скоро спъва някои от мерките, като например амбициозните цели за увеличаването на енергийната ефективност. След напускането на Острова Брюксел може и да ускори плановете си в тази насока, прогнозира още Natural Gas Europe.

Но най-голямата последица от напускането на Великобритания ще бъде по отношение на принципа на солидарността, предполага изданието. В анализа е посочено, че при разширението на "Северен поток" например, именно солидарността между страните е в основата на обсъжданията, защото консорциумът ще диктува условията за доставка на газ и в Централна и Югоизточна Европа.

Проектът ще увеличи количествата природен газ, пренасяни от Русия в Германия, но от друга страна е заплаха за европейската енергийна интеграция, без да се вземе предвид и какво влияние може да окаже той върху политическата стабилност в Украйна.

Очакванията са, че Brexit може да доведе до подобряване на диалога между "изтока" и "запада" в ЕС и Брюксел да прецени, че "Северен поток" 2 на този етап е твърде проблематичен и да замрази реализацията на проекта.

ЕС не може да интегрира напълно икономиките на своите членове, без енергетиката да е част от това обединение. Енергията не може да бъде просто част, поставяна след като всички останали парчета от пъзела бъдат наместени, отбелязват авторите на анализа.

Затова и ЕК на Жан-Клод Юнкер включи енергетиката като основен елемент на Европейския проект. След нестабилността, която предизвика Гърция точно преди година и гласуването във Великобритания пък показват, че интеграцията в енергийния сектор на ЕС е по-важна от всякога.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още