IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit нанесе поредния удар срещу петролната и газова индустрия в Северно море

Възможността за нов референдум за отделянето на Шотландия ще постави индустрията пред години на несигурност и политическа парализа

10:57 | 28.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската петролна и газова индустрия в Северно море, вече ударена от ниските цени на суровините, високите разходи и сриващите се инвестиции, сега се изправя пред няколко години на сътресения, след като решението на Великобритания да напусне Европейския съюз вероятно ще доведе до втори вот за независимост на Шотландия, коментира Bloomberg.

Допитването за независимостта на Шотландия от Обединеното кралство не получи нужното одобрение от гражданите през 2014 г., но след като гласоподавателите там подкрепиха със значително мнозинство губещата страна при референдума за членството в ЕС, нов вот е много вероятен, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън на 26 юни. Това потенциално поставя петролната и газова индустрия в Северно море, по-голямата част от която е в шотландски води, пред години на несигурност и политическа парализа.

Перспективата за нов шотландски референдум „не е много добра за инвестиционния климат“, казва Алан МакКрей, ръководител за Великобритания по енергийните данъци в PwC. “Индустрията се нуждае както от свежи инвестиции, така и от продължаване на съществуващите“.

Индустрията в Северно море бе ударена от срива на цените на петрола заради високите си разходи и намаляващите ресурси. Петролните и газови производители в региона ще вложат с 40% по-малко средства тази година отколкото през 2014 г., а до края на годината оценките сочат, че 120 хил. работни места ще бъдат съкратени заради срива. Правителството на министър-председателя Дейвид Камерън, който заяви в петък, че ще подаде оставка, подкрепя индустрията с данъчни облекчения. Лобистката група на индустрията пък казва, че е от съществено значение сегашната политическа несигурност да бъде сведена до минимум.

„Британската петролна и газова индустрия е в критичен момент и трябва да гарантираме, че континенталният шелф на Обединеното кралство ще продължи да привлича инвестиции“, заяви групата Oil & Gas U.K. в изявление от 24 юни. Тя призова британското правителство „ясно“ да очертае процеса на излизане от ЕС, за да „направи този преход колкото се може по-плавен“.

Има и „проблясъци“ в политическите сътресения в Обединеното кралство, казва МакКрей от PwC. Сривът на паунда до 31-годишно дъно спрямо долара вероятно ще намали разходите за петролните компании, докато продажбата им на суров петрол, деноминиран в долари, ще спечели от това. Въпреки това остава жизненоважно правителството и индустрията да ускорят сътрудничеството си, за да преминат през сегашната несигурност, казва PwC.

Британското правителство се опитва да смекчи влиянието върху петролната индустрия на поевтиняването на суровия петрол до 12-годишен минимум по-рано през годината. Финансовият министър Джордж Озбърн заяви през март, че финансовото министерство ще се откаже от данъци за 1 млрд. паунда през следващите пет години, за да подкрепи индустрията. BP е получила данъчни облекчения за 317,6 млн. долара от британското правителство миналата година, заяви компанията на 24 юни.

Който и да стане следващият министър-председател на Великобритания, процесът на напускане на ЕС ще доминира в програмата на правителството в продължение на години. Камерън заяви на 24 юни, че няма да задейства началото на процеса на отделяне съгласно Член 50 от Лисабонския договор, оставяйки това на наследника си, който ще бъде посочен през септември. След задействането на Член 50 Обединеното кралство формално има две години да договори излизането си от блока. Според анализаторите е малко вероятно това време да бъде достатъчно, за да се разработят по-сложните търговски споразумения.

Индустрията ще се изправи пред дори по-дълъг период на сътресения, ако излизането на Обединеното кралство от ЕС бъде последван и от отделяне на Шотландия. Това вероятно ще означава, че петролните и газовите резерви ще бъдат разделени. Разпределянето ще предостави на Шотландия около 96% от годишното петролно производство и 47% от производството на природен газ, сочат оценки от 2012 г. на Алекс Кемп и Линда Стивън от University of Aberdeen, цитирани от шотландското правителство по време на кампанията около референдума през 2014 г.

Говорител на ВР казва, че въпросът за бъдещето на Шотландия в Обединеното кралство не е от въпрос за компанията, но че тя ще „следи ситуацията отблизо“. Royal Dutch Shell, най-голямата енергийна компания в Европа, потвърди позицията си от референдума през 2014 г., заявявайки, че предпочита Шотландия да остане част от Обединеното кралство.

Може да има пауза в инвестициите обаче докато компаниите правят оценка на несигурностите, включително възможността за нов референдум в Шотландия, казва Иън Том, старши мениджър по проучванията в консултантската компания Wood Mackenzie.

“Основните проблеми остават управлението на високите разходи в среда на ниски цени на петрола и липсата на нови инвестиционни възможности“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още