IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 40% от британските петролни и газови компании планират още икономии

Според нов доклад една трета от фирмите възнамеряват да съкратят и още служители през тази година

10:15 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повече от 40% от британските петролни и газови компании планират да намалят разходите си още повече в отговор на икономическия спад в индустрията, сочи ново проучване, цитирано от ВВС.

Докладът на Bank of Scotland и Lloyds Banking Group разглежда позициите на индустрията в периода между декември и февруари.

Той показва, че една трета от компаниите планират да съкратят още служители през тази година.

От анкетираните 141 компании 51% са направили съкращения през миналата година, като за шотландските компании този процент е 63%.

В Шотландия 57% от анкетираните компании в индустрията и веригата за доставки казват, че са били силно или много силно засегнати от срива на цените на петрола. В Обединеното кралство този процент достига 41%.

За всяко едно работно място, създадено през миналата година, те казват, че са били изгубени други шест.

Според една четвърт от компаниите те са се разраснали, дивесифицирайки се в други сектори. По-големите компании се опитват да изведат от експлоатация съоръжения в Северно море.

Малките компании пък са си поставили за цел да се развиват повече чрез инвестиции във възобновяеми източници. Има обаче спад в очакванията, че ще има възможности, идващи от шистовата газова индустрия.

Отчита се и сериозен спад в плановете за износ от 91% през миналата година до 67%.

Това понижение е най-изразено при тези, които са ориентирани към северноамериканските пазари, както и за компаниите, обмислящи навлизане в Близкия изток.

Интересът към сделки в африкански енергийни проекти обаче остава силен.

Компаниите очакват проучвателната дейност да остане слаба, докато цените на петрола не се покачат още. Те се вдигнаха от дъното от под 28 долара за барел през януари до около 50 долара напоследък.

Очакванията кога петролът ще достигне 75-80 долара за смесени, като 33% от респондентите казват, че това ще стане до 2018 г., а 28% вярват, че няма да се случи пред 2020 г. Като цяло по-големите петролни компании смятат, че възстановяването на цената ще отнеме повече време.

Стюарт Уайт, специалист по индустрията в Bank of Scotland, казва: „Спадът на цената на петрола бе по всички водещи заглавия по света, а страничните му ефекти върху инвестициите и заетостта създадоха икономически насрещни ветрове, които се усещат не само от индустрията, но и в по-широката икономика“.

„Предвид цените от около 50 долара в момента има надежда, че цените са достигнали дъното и са започнали бавно и скромно да се възстановяват“, продължава той.

Според него много бизнеси без съмнение са изправени пред по-трудни решения от икономии на разходите, заетост и инвестиции.

„Макар че ударът от ниските цени на петрола е силен за много компании и отделни лица, загубили работата си, секторът доказва, че е една от най-устойчивите индустрии в Обединеното кралство“, казва Уайт. „Все още има вълнение, през което да се премине, но оставаме ангажирани с подкрепа за клиентите ни в сектора“.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още