IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетният дълг на големите петролни компании е нараснал с една трета за година

Ръстът на задълженията засилва уязвимостта на компаниите от нов спад на цените на петрола

10:51 | 30.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нетните дългове на най-големите западни петролни компании са се повишили с една трета през последната година, което засилва тяхната уязвимост от пореден спад на цените на петрола, коментира Financial Times.

Общият нетен дълг на 15-те най-големи американски и европейски петролни групи е нараснал до 383 млрд. долара в края на март, като се е увеличил с 97 млрд. долара за 12 месеца, сочат отчети на компаниите, анализирани от Bloomberg.

Приходите на петролните компании се сриват в резултат на силния спад на цените на суровия петрол, който започна през лятото на 2014 г. Въпреки че компаниите рязко свиват капиталовите и оперативните си разходи, повечето е трябвало да вземат заеми, за да финансират инвестиционните си програми и плащането на дивиденти.

Ръстът на дълга е бил особено рязък през първото тримесечие на тази година, когато цените на петрола спаднаха до около 27 долара за барел.

Макар че лихвените проценти са на рекордно ниски нива, а цените на петрола оттогава се възстановяват, като миналата седмица приключиха на равнище от около 49 долара за барел, нарасналата задлъжнялост на индустрията означава, че тя ще се изправи пред по-сериозни трудности, ако петролът отново поевтинее.

Това вероятно ще означава още загуба на работни места и намаляване на инвестициите, както и възможно понижаване на дивидентите и повече отбранителни сливания и придобивания.

Част от ръста на петролните дългове през последната година се дължи на 19-те млрд. долара, нужни за придобиването на BG Group от Royal Dutch Shell.

Всички големи компании обаче отчитат остро повишение на своите заеми.

Нетните задължения на ExxonMobil са се увеличили до 38,3 млрд. долара в края на март от 27,6 млрд. долара преди година, а тези на ВР – до 30,6 млрд. долара от 24,6 млрд. долара за същия период.

Увеличаващите се дългове и все по-ниските очаквания за бъдещите цени на петрола накараха много агенции да намалят кредитния рейтинг на петролните компании, като Exxon миналия месец изгуби първокласния си рейтинг ААА от Standard & Poor's.

Въпреки че възстановяването на цените на петрола подобрява паричните потоци към компаниите, а те продължават да намаляват разходите, те все още са изправени пред финансови трудности със сегашните цени на петрола.

Джейсън Блум, директор на проучванията на суровините в Invesco PowerShares, казва: „Цените на сегашните нива са голям проблем не само за по-малките компании за проучвания и производство, но и за големите“.

Въпреки че американската ConocoPhillips и италианската Eni намалиха дивидентите си, повечето най-големи щатски и европейски петролни компании са ангажирани с поддържането на плащанията си към акционерите, което ограничава възможността им да инвестират в бъдещо производство.

Този натиск се отразява чрез стратегически промени на петролните компании, например оттеглянето на Chevron от големи разработки, които могат да отнемат много години и милиарди долари за завършване, към по-малки и по-гъвкави проекти. ВР също се отказва от скъпи проучвания, които могат да отнемат най-малко десетилетие, за да се изплатят.

За сравнение, общите нетни задължения на средно големите американски компании за проучвания и производство, които поведоха шистовата революция, са стабилни пред последната година, тъй като банките отказват да ги кредитират.

Тази година въпреки силното възстановяване на цените на по-високодоходните енергийни облигации от февруари, има много слабо емитиране на облигации с рейтинг junk от американски компании за проучвания и производство.

Продажбата на облигации за 200 млн. долара от Parsley Energy миналата седмица е първото високодоходно предлагане от американска компания за проучвания и производство за 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
forexboy
преди 7 години
Горкичките, живи да го ожалиш! Вечно са на загуба демагозите му с демагози.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още