IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не ОПЕК, а други фактори влияят на пазарите на петрол

Според анализатора Том Клоза няма нищо съществено, което ще бъде дискутирано на срещата на ОПЕК днес

11:16 | 02.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като петролът достигна цена от 50 долара за барел за пръв път от ноември насам, инвеститорите остават фокусирани върху потенциалните резултати от срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена днес.

Един от най-внимателно следените анализатори на Wall Street обаче изпраща ясно послание: събитието е без значение.

Не виждам нищо съществено, което ще бъде дискутирано на срещата“, казва Том Клоза в предаване по CNBC.

Глобалният ръководител на енергийните анализи в Oil Price Information Service е категоричен, че не е бил постигнат никакъв напредък между Саудитска Арабия и Иран по време на последната среща на ОПЕК в Доха, Катар. Затова той вярва, че няма предпоставки за каквото и да е обявление за замразяване или намаляване на производството през юни.

„Някои твърдят, че ОПЕК вече не е картел, поне не в класическия смисъл на идеята за влияние върху доставките и цените“, отбелязва Клоза. Заради това, че смята ОПЕК за нерелевантен, Клоза насочва вниманието си към Федералния резерв като ключов фактор по отношение на цените на петрола.

„Няма съмнение, че по-високите лихвени проценти и по-малкото лесни пари ще създадат трудности за петролния бизнес“, казва той.

Анализаторът вярва, че тези, които внимателно следят движението на долара, имат най-голямо влияние върху посоката на цените на петрола. „Ако разгледате петролната търговия през всеки един ден, всичко се планира предварително всеки месец", каза Клоза. Той вярва, че трейдърите, а не рафинериите, имат най-голяма сила над посоката на цените на петрола и затова смята, че търговията може да отбележи силни колебания без категорична посока през следващите месеци.

Според Клоза обаче Саудитска Арабия е изключение от гледна точка на производител с огромно влияние върху пазарите. Той вярва, че кралството може да възприеме по-агресивен подход по отношение на производството тази година.

„Виждаме една много по-предприемчива Саудитска Арабия, която иска да се ангажира в съвместни дружества за крайбрежен сондаж“, казва той. „Ключово ще бъдат да следим действията на саудитците през следващите няколко месеца“.

За да се компенсира саудитското производство, Клоза смята, че ниските цени ще помогнат за поддържането на високо ниво на глобалното търсене. „Ставаме все по-балансирани“, когато става въпрос за глобалните доставки на петрол, каза той. „Проблемът ще се появи, когато август дойде и знаем, че имаме достатъчно бензин, за да оцелеем през сезона“.

С достатъчно резерви от бензин според Клоза излишък може да понижи цените на петрола, тъй като по-голямата част от допълнителното търсене на бензин в САЩ тази година вече е предварително планирано за юли.

„Подозирам, че цените ще останат между 2,25 и 2,50 долара за галон (59-66 цента за литър) в САЩ през следващите два месеца, но може да се понижат през август и септември“, каза Клоза. По отношение на петрола според него суровината ще се търгува за около 50 долара за барел през по-голямата част от юни.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още