IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява в очакване на данни за резервите в САЩ и срещата на ОПЕК

Инвеститорите стават предпазливи преди срещата на картела в четвъртък, въпреки че не се очакват големи решения

10:44 | 01.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтинява в сряда, като цената на американския лек суров петрол WTI падна под 49 долара за барел, след като пазарът се фокусира върху предстоящата среща на ОПЕК в четвъртък.

Фючърсите върху WTI се понижават с 0,90% до 48,66 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поевтинява също с 0,90% до 49,42 долара за барел към 10:30 часа българско време.

Проучване на агенция Ройтерс показа, че добивът в ОПЕК се е понижил със 120 хил. барела до средно 32,52 милиона барела дневно през май, което е по-малко понижение, отколкото пазарите прогнозираха. За спада допринасят най-много Нигерия и Либия, но по-високата продукция в Саудитска Арабия и Иран ограничава понижението в добива. 

Инвеститорите стават предпазливи преди срещата на ОПЕК в четвъртък, въпреки че пазарите не очакват големи решения след разговорите. Очаква се картелът да продължи стратегията си за защита на пазарния си дял, вместо да насърчи поскъпване, като замрази добива.

В сряда Американският петролен институт се очаква да публикува данните за ръста на петролните резерви в САЩ през седмицата до 27 май, а официалните правителствени данни на Администрацията за енергийна информация ще излязат в четвъртък.

Анализаторите очакват спад от около 2,72 милиона барела, след като предходната седмица понижението възлизаше на 4,23 милиона барела.

Компанията за пазарни проучвания Genscape заяви, че запасите в хранилището Кушинг, щата Оклахома, са се понижили с 686 700 барела през миналата седмица.

Очаква се търсенето на горива в САЩ да се повиши през лятото.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още