IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се задържа над 50 долара за барел

Инвеститорите стават предпазливи преди данните за ръста на запасите в САЩ, както и преди срещата на ОПЕК

09:32 | 31.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола на намират единна посока във вторник, като цената на Брента успява да се задържи на ниво над 50 долара за барел. Инвеститорите стават предпазливи преди данните за ръста на запасите в САЩ, както и преди срещата на ОПЕК в четвъртък, съобщава WBPonline. Анализаторите не очакват по време на разговорите във Виена да се стигне до промяна в политиката, тъй като сегашната стратегия на де факто лидера Саудитска Арабия да остава пазара сам да се балансира изглежда работи.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,67% до 49,66 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент се търгува с понижение от 0,10% до 50,31 долара за барел към 9:05 часа българско време.

Реториката от страна на представители на Саудитска Арабия и Иран има потенциала да раздвижи пазара, тъй като тези държави неколкократно сигнализираха, че планират да увеличат предлагането, за да запазят пазарния си дял, коментира WBPonline.

Ирак от своя страна вече планира рекорден добив следващия месец от южните си терминали в размер на 3,47 милиона барела дневно. През юни страната може да предлага 5 милиона излишни барела.

Целта на Иран е да достигне нивото от преди налагането на санкции, тоест около 4 милиона барела дневно.

Докладът на Американския петролен институт за ръста на резервите в САЩ през изминалата седмица ще бъде публикуван в сряда, а официалните данни на Администрацията за енергийна информация – в четвъртък, заради по-кратката работна седмица в САЩ, която започва във вторник.

Пазарите се надяват на пореден спад и в резервите и в добива. През миналата седмица запасите се понижиха повече от очакванията – с над 4,2 милиона барела, а добивът падна до най-ниското си ниво от септември 2014 г. насам.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че нефтените платформи в САЩ са намалели с 2 до 316 през седмицата до 27 май.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още