IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското производство изненадващо расте с най-бърз темп от 2012 г.

Ръстът през април е насърчен от износа на фармацевтични продукти и повишеното търсене на автомобили

13:12 | 08.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производственият сектор във Великобритания неочаквано нараства през април и записва най-рязкото си повишение от юли 2012 г., съобщи WBPonline, позовавайки се на Националната статистическа служба. Ръстът е насърчен от износа на фармацевтични продукти и повишеното търсене на продукти в сферата на транспорта, най-вече автомобили. Изненадващото повишение се противопоставя на слабата тенденция в индустрията от началото на годината.

Производственият сектор, който е най-големият компонент в британската индустрия, нараства с 2,3% на месечна база през април, когато ръстът беше едва 0,1 на сто. Пазарите очакваха стагнация в сектора.

Общото индустриално производство, което изключва добива на петрол и газ в Северно море, също записва изненадващ ръст от 2 на сто, след като през март повишението беше 0,3%. 

На годишна база британският производствен сектор расте с 0,8% през април на фона на очаквания за свиване от 1,5%. Широкото индустриално производство нараства с 1,6% на годишна база, опровергавайки прогнозите за понижение от 0,4%.

Освен износа на фармацевтични продукти и повишеното търсене на коли в страната и в чужбина, стимул за ръста дава производството на електричество и газ предвид по-студеното от обичайното време през април.

Последните данни на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) показваха, че производственият сектор изглежда се ускорява през второто тримесечие, като износът и цялостният растеж се подобряват.

Проучванията на Markit за бизнес активността в британските фабрики обаче показват не толкова благоприятна ситуация. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се върна над 50 пункта през май, тоест в експанзия, но като цяло активността остава обект на натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още