IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Няма лесно решение за запазване ролята на Ситито като финансов хъб

Само преди дни заместник-председателят на ЕС пое и финансовите регулации на съюза след оставката на Джонатан Хил

11:43 | 18.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печелившата позиция на Ситито в Лондон като финансов хъб за търговия с евро ще бъде изложена на опасност при преговорите за Brexit, но е „твърде рано да се правят заключения“ за преместването на компаниите от Лондон, заяви новият ръководител на финансовите услуги на Европа в интервю за Financial Times (FT).

Статутът на Ситито като основен център за деноминиран в евро клиринг отдавна дразни столиците на еврозоната. Само няколко дни след шокиращия вот от британския референдум президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че на тази водеща позиция трябва да се сложи край, добавяйки, че това ще бъде „урок“ за онези, които са защитавали излизането на Великобритания от ЕС.

Валдис Домбровскикс, който пое финансовите регулации на Европейската комисия на 15 юли, заема по-мека позиция: „в играта има различни фактори“, които влияят на решението, казва той, „но то със сигурност ще бъде част от преговорите ни с Великобритания. Очевидно това е релевантен въпрос“.

Домбровскис, бивш министър-председател на Латвия и заместник-председател в Европейската комисия, въплъщава промяната в политиката на Брюксел от вота около Brexit насам. Неговите нови отговорности върху финансовите регулации идват заради оставката на Джонатан Хил, британския еврокомисар, след победата на кампанията за излизане от ЕС.

Лодд Хил, който е съюзник на бившия министър-председател Дейвид Камерън, управляваше финансовите регулации от 2014 г., наблюдавайки банковия съюз на Европа и инициативата за съюз на капиталовите пазари, който цели да разшири финансиращите възможности за компаниите отвъд традиционните банкови заеми.

Домбровскис казва за FT, че ще продължи „приемствеността“ спрямо дневния ред на лорд Хил. „Предвид възможността най-големият капиталов пазар на ЕС наистина да напусне евросъюза, тази задача става все по-неотложна и дори по-релевантна“, казва той.

Той се опитва да успокои и страховете, че след вота около Brexit приоритетите на еврозоната ще са насочени към регулациите на финансовите услуги, надхвърляйки интересите на страните извън еврозоната на единния пазар. „Доколкото е възможно трябва да се предвижим напред като ЕС като цяло“, казва той, намеквайки за страните извън еврозоната. Други високопоставени представители в комисията обаче не заемат толкова сговорчива позиция.

Колкото до съдбата на самото Сити Домбровскикс предупреждава, че няма лесно решение за запазване на ценната способност на базираните в Лондон трейдъри и инвеститори да оперират свободно на целия европейски пазар след Brexit.

Ако Великобритания напусне единния пазар, както някои британски министри предполагат, Домбровскис отбелязва, че Ситито ще трябва да разчита на отделен пакет от разпоредби в европейското право, което предоставя на международно базирани компании някои права за работа в Европа.

Това ще изисква от Великобритания да кандидатства за достъп „сектор по сектор“, казва той, като ЕС трябва да проучи дали регулаторните стандарти на Великобритания са толкова стриктни, колкото собствените му. При подобен сценарий прилагането от страна на Великобритания на сегашните европейски правила ще бъде от помощ, казва той. „Но със сигурност това е по-сложно и по-неясно решение“.

Новите задължения на Домбровскис предизвика опасения сред банковите лобисти, които подкрепяха плана на Хил да преразгледа някои финансови регулации, и по-конкретно капиталовите правила, и да премахне „непредвидимите последици“.

Домбровскикс заяви, че целта му е да запази разумните правила толкова стриктни, колкото досега, но и да гарантира, че всяка нова мярка ще бъде благоприятна за растежа. „Никой не говори за намаляване на правилата“, допълва той.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още