fallback

Fitch може да понижи кредитния рейтинг на Турция

Оценката на агенцията зависи от реакцията на правителството и евентуалното задълбочаване на политическото разделение

19:53 | 18.07.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Рейтинговата агенция Fitch може и да понижи кредитния рейтинг на Турция през август, когато оценката й трябва да бъде публикувана, съобщава агенцията в свое становище.

“Опитът за преврат в Турция и реакцията на властите подчертава политическите рискове за суверенния кредитен профил на страната”, посочват от агенцията в съобщението си.

Дали ситуацията в югоизточната ни съседка в момента ще се отрази на кредитния й рейтинг – това ще зависи от реакцията на правителството и евентуално последващо задълбочаване на политическите разделения и допълнително отслабване на институциите, подчертават от Fitch.

Агенцията констатира, че няма достатъчна политическа подкрепа за отстраняването на президента Реджеп Тайип Ердоган, независимо от антиправителствените настроения и недоволството от стремежите на турския държавен глава за по-голяма власт, посочва още агенцията.

“Ниската оценка на страната по отношение на държавното управление, поставена от Световната банка, отдавна прави впечатление в профила на Турция. Този фактор не е несъвместим с рейтинг ВВВ-, но е в състояние да отслаби кредитоспособността на страната”, посочва се още в становището.

Новата оценка на Fitch за Турция ще бъде публикувана на 19 август, допълва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още