IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банката на Ватикана затопля отношенията с италианската централна банка

След години на недоверие и критики Институтът за религиозни дейности и италианските власти започват сътрудничество

15:47 | 26.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ватиканът и Централната банка на Италия подписаха споразумение за ключово сътрудничество, насочено към узаконяване на отношенията и прекратяване на недоверието на италианските власти към финансите на Светия престол, съобщава Ройтерс.

Документът, подписан от гуверньора на Италианската централна банка Игнацио Виско и финансовия регулатор на Ватикана Рене Бруелхарт, идва след години на финансови реформи, повечето от които предприети под ръководството на папа Франциск. Целта е банката на Ватикана да работи по международни стандарти и да гарантира прозрачност и борба с прането на пари.

В съвместно изявление се посочва, че споразумението е насочено към подобряване на обмена на информация в областта на финансовия надзор. То позволява на властите да разширят каналите на информация, за да се следят сделките между италианските финансови структури и Ватикана, на чиято финансова дейност Централната банка  гледа с подозрение от десетилетия.

„Това на практика нормализира отношенията“, заяви Бруелхарт в телевизионно интервю пред Ройтерс.

През 2010 г. италианските банки преустановиха работата с банката на Ватикана, известна с официалното си наименование Институт за религиозни дейности, след като Централната италианска банка призова за налагането на строги критерии срещу прането на пари. 

Същата година римски магистрати, разследващи възможно пране на пари, замразиха 23 млн. евро на банката на Ватикана в две италиански банки. 

През 2012 г. Италия блокира използването на дебитни и кредитни карти във Ватикана заради опасения за липса на прозрачност, което пречи на един от най-големите източници на доходи от многобройните туристи в малката суверенна държава в сърцето на Рим.

Въпреки това през последните години отношенията между италианските и ватиканските финансови власти се подобряват. През 2013 г. звеното за финансово разузнаване на Централната банка на Италия подписа споразумение с Ватикана за споделяне на финансова информация с италианските данъчни власти, в което Светият престол обещава пълно сътрудничество и прозрачност.

Ватиканът отдавна е критикуван от различни финансови организации за предоставяне на данъчен рай, който позволява създаването на тайни банкови сметки.

Папа Франциск направи финансовата реформа основен елемент на своето папство, като под негов надзор банката на Ватикана закри хиляди сметки през последните години.

През декември миналата година комисията от експерти за оценяване на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма Moneyval излезе с предимно положителен доклад, в който посочи, че наблюдава сериозен напредък във финансовите дейности на банката.

Въпреки това експертите смятат, че съдебната система на Ватикана трябва да бъде много по-твърда към хората, заподозрени във финансови престъпления като пране на пари, и призовават за повече наказателни преследвания и повдигане на обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
i_hristov
преди 7 години
По-добре късно, отколкото никога. Изправени пред редица затруднения и дългове от над 360 милиарда евро - италианските банки трябва да бъдат единни, ако искат да се справят с тази огромна криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още