fallback

Берлин към Анкара: Не сме на турски пазар

Австрия също критикува ултиматума на Турция за визовата свобода и споразумението за бежанците

19:30 | 01.08.16 г. 19
Автор - снимка
Създател

Зигмар Габриел. Снимка: Ройтерс

Турската заплаха за прекратяване на действието на споразумението за бежанците с Европейския съюз (ЕС) се посреща със сериозна критика от Германия.

„Заплахи и ултиматуми – това е новият стил на Турция на Ердоган. По отношение на изпълнението на 72-та критерия за безвизовото движение не се намираме на турски пазар“, заяви генералният секретар на Християнсоциалистическия съюз (CSU) Андреас Шойер, цитиран от DPA.

„При сегашното положение визова свобода за турците е напълно изключена. ЕС трябва да поддържа ясни отношения с тази страна“, добави той, цитиран от DPA.

Икономическият министър и вицеканцлер на федералната република Зигмар Габриел също се изказа по темата. „Само от Турция зависи дали и кога ще се стигне до безвизов режим“, заяви  той в Рощок. Страната трябва да изпълни изискваните от ЕС стандарти, а не го прави досега, поясни той. „В никакъв случай Германия и Европа няма да се подадат на натиск“, категоричен е Габриел. 

Причината за острата критика е изказване на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, според който Анкара ще прекрати изпълнението на споразумението за овладяване на бежанския поток към Европа, ако ЕС не изпълни обещанието си за въведе безвизов режим на пътуване на турски граждани. По думите му Турция очаква твърда дата за отпадане на визите. „Може да е в началото или средата на октомври. Но ние очакваме твърда дата“, коментира той.

В тази връзка председателят на Свободната демократична партия (FDP) Кристиян Линднер призовава правителството да привика за обяснения турския посланик. „Либерализация на търговията или визови теми трябва да се обвързват с правните и демократичните напредъци на Турция“, казва той пред германския вестник Welt.

По думите му турското правителство в момента се движи в противната посока. „В твърде дълъг период германското правителство разчиташе само на Турция за справяне с бежанците, а сега Ердоган се опитва да изиграе този коз. Европа не бива да се остави да бъде пресирана“, казва той.

И външният министър на Австрия Себастиян Курц се противопостави на исканията на Турция за визова свобода до октомври. „Отклонявам ултиматука на Мевлут Чавушоглу“, написа той в Twitter. По думите му ЕС не бива да се оставя на натиска и трябва да защитава сам външните си граници.

 

Weise Ultimatum von @MevlutCavusoglu zurück. #EU darf sich nicht in Abhängigkeit begeben & muss Außengrenzen selbst schützen.

— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) August 1, 2016

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още