IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин към Анкара: Не сме на турски пазар

Австрия също критикува ултиматума на Турция за визовата свобода и споразумението за бежанците

19:30 | 01.08.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Зигмар Габриел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зигмар Габриел. Снимка: Ройтерс

Турската заплаха за прекратяване на действието на споразумението за бежанците с Европейския съюз (ЕС) се посреща със сериозна критика от Германия.

„Заплахи и ултиматуми – това е новият стил на Турция на Ердоган. По отношение на изпълнението на 72-та критерия за безвизовото движение не се намираме на турски пазар“, заяви генералният секретар на Християнсоциалистическия съюз (CSU) Андреас Шойер, цитиран от DPA.

„При сегашното положение визова свобода за турците е напълно изключена. ЕС трябва да поддържа ясни отношения с тази страна“, добави той, цитиран от DPA.

Икономическият министър и вицеканцлер на федералната република Зигмар Габриел също се изказа по темата. „Само от Турция зависи дали и кога ще се стигне до безвизов режим“, заяви  той в Рощок. Страната трябва да изпълни изискваните от ЕС стандарти, а не го прави досега, поясни той. „В никакъв случай Германия и Европа няма да се подадат на натиск“, категоричен е Габриел. 

Причината за острата критика е изказване на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, според който Анкара ще прекрати изпълнението на споразумението за овладяване на бежанския поток към Европа, ако ЕС не изпълни обещанието си за въведе безвизов режим на пътуване на турски граждани. По думите му Турция очаква твърда дата за отпадане на визите. „Може да е в началото или средата на октомври. Но ние очакваме твърда дата“, коментира той.

В тази връзка председателят на Свободната демократична партия (FDP) Кристиян Линднер призовава правителството да привика за обяснения турския посланик. „Либерализация на търговията или визови теми трябва да се обвързват с правните и демократичните напредъци на Турция“, казва той пред германския вестник Welt.

По думите му турското правителство в момента се движи в противната посока. „В твърде дълъг период германското правителство разчиташе само на Турция за справяне с бежанците, а сега Ердоган се опитва да изиграе този коз. Европа не бива да се остави да бъде пресирана“, казва той.

И външният министър на Австрия Себастиян Курц се противопостави на исканията на Турция за визова свобода до октомври. „Отклонявам ултиматука на Мевлут Чавушоглу“, написа той в Twitter. По думите му ЕС не бива да се оставя на натиска и трябва да защитава сам външните си граници.

 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 7 години
Не е в никакъв случай оправдано незнанието на Меркел по полотика и в частност турската политика. Нищо не я опревдава. Бог да я съди! Няма връщане назад. ЕС е разбит, Европа загива. И това не са апикалиптични картини, а сегашната наша действителност. Да се вземем в ръце, докато може ВЪОБЩЕ нещо да се спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
bkbelchev
преди 7 години
Хубаво е да научиш какво означават думичките - УВАЖЕНИЕ, ВЪЗПИТАНИЕ, КУЛТУРА. Лично аз се съмнявам, че знаеш тяхното значение. Надявам се да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Откачалка , ти си съвсем отлепил от туй самозадоволяване бе , ше му откъснеш главата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
eee. толкова сте прости, не е истина .. не се прави така.. А НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА С ПЛЮСОВЕТЕ, ТЕ САМО ПАК ПОКАЗАХА КОЛКО СТРУВАТЕ И ЧЕ СТЕ ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ, ЧЕРВЕНИТЕ ДЯДКИ ТУК... ДО КОГА ДА ВИ ТЪРПИМ ТЪПИЗМИТЕ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 1
bod
преди 7 години
Доста късно в Германия почнаха да осъзнават какъв капан изработиха Ердоан и Меркел. Турчинът запрати тълпите, а Меркел тръгна да прави сделка с пари, за да спре изнудването. Оказа се - не е знаела истината, че изнудвачът никога не спира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 7 години
май май:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Както е казал българския народ, ти го пусни под кревата, то ще се качи на кревата. Такава е и вашата работа, пуснахте го под кревата, сега седи глей сеир.Има милиони турци в Германия, а и на Турция разчитате да ви варди от изток така че... не дай боже Доналдъд да реши да остави ЕС да се опраа сам... ще берем ядове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Точно сте си на турски пазар и Ердоган има не малко козове Както е казал българско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 12
Hahoto
преди 7 години
Хахахах, сега го накара да си отвори още 20 нови акаунта, да може да плюва минусии. Тежък труд е това и неблагодарен! Изтормози лудия чиляк :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 33
kalendar
преди 7 години
Бе твоите имат по-малко плюсове от неговите и кмам съмнения, че притежаваш повече от един акаунт, та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още