IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Angoragaz: "Турски поток" няма да спре TANAP и други газови проекти

Замразеният към момента газопровод отново излиза на дневен ред дни преди срещата на Путин и Ердоган

15:16 | 05.08.16 г.
Angoragaz: "Турски поток" няма да спре TANAP и други газови проекти

Реализацията на „Турски поток“ няма да сложи край на другите газови проекти на територията на Турция. В това уверява директорът на турската газова компания Angoragaz Гьокхан Йърдим в интервю за Анадолската информационна агенция.

„Турски поток“ не е алтернатива на Трансанадолския газопровод (TANAP), част от Южния газов коридор, нито ще спре плановете на Турция да бъде транзитна страна на израелския природен газ към Европа," категоричен е той, допълва азербайджанското издание Trend.

Турция няма да се откаже и от плановете си да се възползва от газовите полета в Северен Ирак.

Темата за „Турски поток“ отново идва на дневен ред дни преди срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Двамата ще разговарят на 9 август в Санкт Петербург. Очакванията са, че енергетиката ще заеме важна част от дискусията. Освен „Турски поток“, ще бъдат обсъдени още и АЕЦ „Аккую“, както и други икономически теми от двустранен интерес.

Азербайджанското издание припомня, че плановете предвиждат газ от находището „Шах Дениз II” в Каспийско море да бъде транспортиран по TANAP в Турция до 2018 г. След това суровината ще премине през Трансадриатическия газопровод (TAP) през територията на Гърция и Албания до бреговете на Италия. Първите количества азербайджански газ по Южния газов коридор трябва да пристигнат в Европа до 2020 г.

Стойността на TANAP е около 9,2 млрд. долара. Акционери в проекта са азербайджанската SOCAR (58%) турската Botas (30%) и BP (12%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още