IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Флиртът между Ердоган и Путин притеснява Запада

Турският президент провокира ЕС и НАТО, показвайки, че има силни козове в ръкава си, пише в коментар швейцарското издание Hebdo

12:35 | 05.08.16 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

18 хил. ареста, 40 хил. паспорта, обявени за невалидни, 51 хил. уволнени, сред които и 21 хил. учители, 15 затворени университета, 3 хил. уволнени или арестувани съдии и между 6 хил. и 10 хил. военни, които са задържани, затворени медии...Това е само част от статистиката след опита за преврат в Турция в нощта на 15 юли.

Сега Западът следи с безпокойство следващите стъпки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И има основания за това, пише Hebdo. Швейцарското издание визира предстоящата среща между Ердоган и Путин, която ще се проведе на 9 август в Санкт Петербург.

Турция е член на НАТО, заема стратегическа позиция на границата между Запада и Арабския свят, Кавказ и Русия. Турската армия е втората по численост в Алианса, дори и в момента тя да е „дезориентирана“ и под ръководството на силите на деня в Анкара, допълва изданието.

След опита за преврат в Турция, отношенията с Русия обаче се затоплят много бързо. Според швейцарското издание има данни от криптирано радиосъобщение, че руското военно разузнаване е предупредило Ердоган за готвения преврат.

Турският външен министър Мелут Чавушоглу пък коментира, че страната е получила „пълна и безусловна подкрепа от Русия по време на опита за преврат“. „Благодарим на Владимир Путин и на всички руски власти“, допълни още той.
Чавушоглу е категоричен: „Русия е не само нашият най-близък съсед и приятел, но и стратегически партньор“.

В сферата на икономиката и търговията Турция е много по-свързана с Русия, отколкото със САЩ, например. Търговският оборот между Анкара и Москва достига до 35 млрд. долара годишно. Очакванията са, че до 2020 година той може да достигне до 100 млрд. долара.

ЕС също вече не е този партньор, който може да привлече вниманието на турския президент, допълва още швейцарското издание. Съюзът е разклатен от идеологическа криза, проблеми със сигурността, икономическа стагнация, криза в еврозоната, чийто край не се вижда, Brexit и други възникващи центробежни сили.

Самата турска икономика изпитва сериозни трудности и връзката с Москва ще е от клюйчово значение. „Ердоган има нужда от добри новини“, коментира още Hebdo. Според изданието един от проектите, който ще бъде рестартиран по време на разговорите между Путин и Ердоган през следващата седмица, е „Турски поток“. Разговорите ще се завъртят и около друг енергиен проект – АЕЦ „Аккую“. Турция се надява и руските туристи да спасят сезона на местните курорти.

Ердоган едва ли ще стигне докрай в провокацията си срещу Запада – да реши да се оттегли от Алианса например, признава швейцарското издание в своя коментар. Турският президент обаче иска да покаже на ЕС и на САЩ, че все още има няколко коза, скрити в ръкава си. Макар и Анкара често да има проблеми с демокрацията си, особено в последните месеци, нейното членство в НАТО не е поставяно под съмнение от 1952 година насам.

Страната не напусна Алианса след успешните преврати през 1960 година, 1971 година и 1980 година.

А и днес НАТО повече от всякога има нужда от Турция в борбата с „Ислямска държава“. САЩ също не влизат в конфликт с Анкара, защото не искат да загубят присъствието си в базата Инджирлик в близост до сирийската граница, в която се съхраняват и ядрени оръжия. Именно от тази база излитат самолетите на съюзническите сили, атакуващи лагерите на „Ислямска държава“ в Сирия.

Турция и Русия се намираха в противоположните лагери по отношение на Сирия, допълва Hebdo. Сега обаче ситуацията и там започва да се променя, а Ердоган ще се нуждае от Путин, за да предотврати създаването на кюрдска държава на север от Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

77
rate up comment 3 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
болен червен ***, това какво е ???Дали Доналд Тръмп е откровено луд?Западният печат: Връзката му с истината е почти несъществуващаПрочети още на: http://***.dnes.bg/usa/2016/08/05/dali-donald-trymp-e-otkroveno-lud.311377
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Луд онанист , на тебе акъл могат да ти набият единствено през аспуха...върви на майната си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 8 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
а бе болен човече, лекувай се, вече има нови технологии може да ти налеят акъл!!!!!! КОГА ??? ЩЕ НИ КАЖЕШ ЛИ ???ТОВА КАКВО ВЕ БОЛЕН ВЪЗРАСТЕН ***, ЧЕРВЕН !!!???Бивш директор на ЦРУ: Тръмп е заплаха за националната сигурност и неволен агент на Путинhttp://***.dnevnik.bg/sviat/2016/08/05/2807099_bivsh_direktor_na_cru_trump_e_zaplaha_za_nacionalnata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 9 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
"За всички е ясно, че има форумци с няколко ника, но да видим дали ще имат смелостта да си признаят."Педерасът е страхлива пичка , дето се крие зад анонимността ! Същото се отнася и за модерацията на Инвестор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 11 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Маранде , гей отвратителен , *** в темата за никовете и разкажи как от години скрит зад анонимността на многото си никове лъжеш и манипулираш форума !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 9 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
И съответно мненията на Импотех веднага станаха 2133 , а това мнение от 19.27, както и това от 18.53 "мистериозно" изчезнаха...Фокуси , а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 8 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
"Имхотеп Имхотеп е онлайн в момента Аватара на ИмхотепМнения: 2,134Днес, 19:27Ми банала те е за непрестанни лъжи и руска пропаганда и най-вече за лицемерие.__________________Чемадан ->> Вакзал ->> Масква"Ето ти дебелоочие гарнирано дебело с чувство за недосегаемост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"v_tin v_tin е онлайн в момента Аватара на v_tinМнения: 4,479Днес, 18:53 НачалноА бе и аз така си мислех че омджитката и мумията са едно и също, ама амстердамката ме банна като го казах. Да видим след малко дали пак няма да стане същото"И ОМГ и Импотех и Барбарон и математика и Иван1915 са производни на многоликия гуру Маранди...много вероятно е амстердам също !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 7 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
пунктуационни грешки в келешки спор ли ве>?????? Ти съвсем не ти е добре!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 7 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
м.ай.к.а ти е сбъркана дето та е родила.. това сега ли го разбра???АМИ ОСТАНАЛОТО, ТИ МИ КАЦИ КАКВО Е, ЩОТО ТРЯБВА ДА И МНОГО ПОСТ ИЛИ ИСКАШ ДА КАЖЕШ, ЧЕ 100% БЪЛГАРСКИ ЛИ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още