IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Флиртът между Ердоган и Путин притеснява Запада

Турският президент провокира ЕС и НАТО, показвайки, че има силни козове в ръкава си, пише в коментар швейцарското издание Hebdo

12:35 | 05.08.16 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

18 хил. ареста, 40 хил. паспорта, обявени за невалидни, 51 хил. уволнени, сред които и 21 хил. учители, 15 затворени университета, 3 хил. уволнени или арестувани съдии и между 6 хил. и 10 хил. военни, които са задържани, затворени медии...Това е само част от статистиката след опита за преврат в Турция в нощта на 15 юли.

Сега Западът следи с безпокойство следващите стъпки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И има основания за това, пише Hebdo. Швейцарското издание визира предстоящата среща между Ердоган и Путин, която ще се проведе на 9 август в Санкт Петербург.

Турция е член на НАТО, заема стратегическа позиция на границата между Запада и Арабския свят, Кавказ и Русия. Турската армия е втората по численост в Алианса, дори и в момента тя да е „дезориентирана“ и под ръководството на силите на деня в Анкара, допълва изданието.

След опита за преврат в Турция, отношенията с Русия обаче се затоплят много бързо. Според швейцарското издание има данни от криптирано радиосъобщение, че руското военно разузнаване е предупредило Ердоган за готвения преврат.

Турският външен министър Мелут Чавушоглу пък коментира, че страната е получила „пълна и безусловна подкрепа от Русия по време на опита за преврат“. „Благодарим на Владимир Путин и на всички руски власти“, допълни още той.
Чавушоглу е категоричен: „Русия е не само нашият най-близък съсед и приятел, но и стратегически партньор“.

В сферата на икономиката и търговията Турция е много по-свързана с Русия, отколкото със САЩ, например. Търговският оборот между Анкара и Москва достига до 35 млрд. долара годишно. Очакванията са, че до 2020 година той може да достигне до 100 млрд. долара.

ЕС също вече не е този партньор, който може да привлече вниманието на турския президент, допълва още швейцарското издание. Съюзът е разклатен от идеологическа криза, проблеми със сигурността, икономическа стагнация, криза в еврозоната, чийто край не се вижда, Brexit и други възникващи центробежни сили.

Самата турска икономика изпитва сериозни трудности и връзката с Москва ще е от клюйчово значение. „Ердоган има нужда от добри новини“, коментира още Hebdo. Според изданието един от проектите, който ще бъде рестартиран по време на разговорите между Путин и Ердоган през следващата седмица, е „Турски поток“. Разговорите ще се завъртят и около друг енергиен проект – АЕЦ „Аккую“. Турция се надява и руските туристи да спасят сезона на местните курорти.

Ердоган едва ли ще стигне докрай в провокацията си срещу Запада – да реши да се оттегли от Алианса например, признава швейцарското издание в своя коментар. Турският президент обаче иска да покаже на ЕС и на САЩ, че все още има няколко коза, скрити в ръкава си. Макар и Анкара често да има проблеми с демокрацията си, особено в последните месеци, нейното членство в НАТО не е поставяно под съмнение от 1952 година насам.

Страната не напусна Алианса след успешните преврати през 1960 година, 1971 година и 1980 година.

А и днес НАТО повече от всякога има нужда от Турция в борбата с „Ислямска държава“. САЩ също не влизат в конфликт с Анкара, защото не искат да загубят присъствието си в базата Инджирлик в близост до сирийската граница, в която се съхраняват и ядрени оръжия. Именно от тази база излитат самолетите на съюзническите сили, атакуващи лагерите на „Ислямска държава“ в Сирия.

Турция и Русия се намираха в противоположните лагери по отношение на Сирия, допълва Hebdo. Сега обаче ситуацията и там започва да се променя, а Ердоган ще се нуждае от Путин, за да предотврати създаването на кюрдска държава на север от Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

57
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Я си го кажи на глас...как ти звучи , като суахили ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 7 години
Ljubopitko - това български език ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
54
rate up comment 0 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 7 години
Само ми обясни как го виждаш си напиша никът на български език в система, която допуска само латински символи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 7 години
Ти правиш ли разлика между английската, немската, френска и италианската азбука и тоновете правилата? Ако езикът не е функция на азбуката на какво е? Какво свещена простотия *** като теб ще измисли сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
На теб пък нищо не можах да ти схвана! Ти си по зле и то него! ха ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Езикът е функция на азбуката" - ха ха ха ПРИМЕР за ПРИЧИННО - СЛЕДСТВЕНА връзка направена в главата на последовател на С-о-р-о-с ! :))) ооох "умрях" от смях! ха ха ха хааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
"Езикът е функция на азбуката" ===Ако и по икономика показваш такива знания си за оплакване !!! Охо хо хо много ме разсмя човече! Велика глупост си изписал! Защо тогава според теб любимите ти англосаксонци НЕ разговарят помежду си на ЛАТИНСКИ след като ползват ЛАТИНИЦАТА!? ...Или Германците ...или Турците ...или Чехите !? Да им се чуди човек че не разбират тази "ФУНКЦИЯ" за която си писал! ха ха ха Е нека сега те преценят форумците що за стока си! Извинявай че така те разнищих но вие американофилите упорито сваляте на нивото си останалите! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
хахахах УЖАС, НАПЪЛНО БОЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ, ПОДДЪРЖАНИ ОТ САЙТА -ФОРУМ.. ГОЛЯМ ЦИРК ... ТИМАДЖИИСКИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
а така, ти на диалекти ли говориш ?? ИЛИ РАЗЛИКАТА ЗА ТЕБ ОТ АЗБУКА ДО ЕЗИК Е КОЛКОТО ЕДИН НЕУК ТЕРОРИСТ ???? ***, КАКВИ НЕЩА ПИШЕШ ВЪОБЩЕ..???ЗАЩО НА ЕВРОТО ПИШЕ НА "КИРИЛИЦА" 5 ЕВРО, 20 ЕВРО, А НЕ НА РУСКИ, КОИТО Е 51 % БЪЛГАРСКИ И НЕ ГО ПИШЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ИМ ??? А ЛЪЖАТ И ДЕЦАТА СИ, КОЛКО СА ВЕЛИКИ!!??? А НЕКАДЪРЕН ***???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още