IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата голяма цел на Юнкер: Социална Европа

След преговори за свободна търговия и мерки за растеж ЕК се насочва и към социални инициативи, пише Politico

17:30 | 14.08.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Европейската комисия се подготвя да придаде социално измерение на своята политика, коментира в свой анализ европейското издание Politico. Доскоро вниманието на Брюксел беше заето с дебатите за Brexit, а сега, след решението на Великобритания да напусне ЕС, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще настоява и за увеличаването на социалните права.

Сред мерките ще бъдат минималната работна заплата в ЕС и законодателството за равенството между половете, допълва изданието.

Досега Юнкер се бореше за реализацията на три споразумения за свободна търговия, както и за изпълнението на мерките за икономически растеж. Сега обаче председателят на Еврокомисията ще се бори и за социална политика в ЕС, която да отговаря на променените реалности на трудовия пазар.

Идеята не е нова - Юнкер поиска нов стълб на европейските социални права още в речта си за състоянието на Съюза през септември 2015 година, но идеята беше погребана от дебатите около референдума във Великобритания. Междувременно пък синдикатите в общността не крият своето огорчение от липсата на действия в тази сфера.

Анализатори коментират пред Politico, че всъщност Великобритания е един от големите опозиционери на идеята за нови социални права или трудово законодателство, включително за отпуск за отглеждане на деца, пенсионна реформа и за заплащането в ЕС. Сега обаче тези планове могат и да бъдат прокарани.

Всъщност, въпреки нежеланието на Лондон, ЕК не се отказваше от предложения за промени в социалната среда. През март ресорният комисар Мариан Тейсен в съобщение до останалите европейски институции предложи инициатива за минимална заплата, но за страните от еврозоната, нови правила за качествено образование и мерки, които да гарантират защита от дискриминация. Част от тях не само ще бъдат заложени в Договора за ЕС, но и в Европейската харта за фундаменталните права, допълва още Politico.

Изданието обаче е категорично, че има опасност ЕК да навлезе прекалено навътре в чувствителните теми за заплатите, пенсиите и помощите за безработица. Тепърва ще се види как правителствата ще реагират на тази нова политика на Еврокомисията.

В Брюксел са оптимисти – идеята за минималната работна заплата получи най-сериозни критики от Словакия, Полша и Чехия. В същото време същите тези държави настояват Германия да промени своите правила за минимално заплащане, защото пречи на развитието на бизнеса в техните държави.

Затова и в ЕК смятат, че в крайна сметка ще се стигне до споразумение за общи европейски правила в тази сфера.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 3
honaniga
преди 7 години
Да не кажа всички държави в ЕС не са дорасли да водят социална политика по простата причина ча са бедни и са затънали в дългове.Образованието е майката на успеха. Там трябва да се хвърлят всичките усилия. Децата още от малки трябва да знаят, че всички благинки идват с много труд и воля.А не като нашите олимпийци. Спорта е пример, че там социална политика не може да има.Какъв щеше да е стремежа за медал или рекорд ако всички получаваха медали.Как ще се развива света ако нямаш стремеж да постигнеш нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още