IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: С колко биха обеднели европейските държави без столиците си?

Германия - най-голямата икономика в Европа, не само че може да се справи без Берлин, но и населението ѝ ще е по-богато

12:09 | 10.08.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Бившият кмет на Берлин Клаус Воверайт преди време нарече столицата на Германия „бедна, но секси“. Според ново проучване Берлин наистина е единствената голяма столица в Европа, която оказва натиск върху брутния вътрешен продукт (БВП) на глава на населението на страната, коментира Quartz. 

 

Неправителствената организация Cologne Institute for Economic Research изследва това какво ще бъде влиянието върху БВП, ако дадена страна в Европа* трябва да се справи без столицата си. Без Лондон, например, Великобритания ще бъде с 11% по-бедна на база БВП на глава от населението. Франция ще изгуби 15% от БВП на глава от населението, ако остане без Париж, където се намират централите на най-големите ѝ компании, като Total, Renault и Peugeot. Гърция пък ще бъде ударена с 20%, ако я няма Атина.

Германия обаче – най-голямата икономика на Европа, може да се справи без Берлин от финансова гледна точка: средният германец ще бъде с 0,2% по-богат, ако не трябваше да подкрепя сравнително бедния – "но секси", град.

Берлин се бори да се възстанови, откакто Берлинската стена падна през 1989 г. и по-богатата половина на града се обедини отново с по-бедната. Безработицата в столицата е по-висока от средната за страната, а Берлин е получил повече държавни субсидии от който и да е друг германски град през миналата година.

Макар че Берлин преоткрива себе си като хъб за технологични стартъп компании и привлича множество туристи, Франкфурт остава финансовото сърце на страната. Повечето германски мощни индустриални брандове пък имат централи на други места – например Бавария за компании като BMW и Siemens.

*Проучването включва Германия, Италия, Холандия, Испания, Австрия, Белгия, Полша, Великобритания, Швеция, Финландия, Дания, Португалия, Чехия, Франци и Гърция. 

 


Create bar charts
Още графики вижте тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Преди 15 год. си говорих с двама западни немци, които твърдяха, че от източна Германия нищо не става и няма да стане.Тяхната теза беше, че преди да се дигне берлинската стена, всички по-умни,способни и предприемчиви хора, за дръпнали на запад.След падането на берлинската стена, отново всеки, от който нещо става, е дръпнал на запад. В резултат в Източна Германия са останали само пияници и пустиняци, *** и мързеливи, но за сметка на това- нахални и че ако не са помощите от западна Германия, източна ще е много по-зле от останалата източна Европа.Дали са прави, не зная, те го казват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още