fallback

Лавров: Русия и Украйна не са заинтересовани от разрив в отношенията

Европа започва да осъзнава, че замразяването на отношенията с Русия е грешка, смята руският външен министър

14:39 | 15.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нито Русия, нито Украйна са заинтересовани от прекъсване на дипломатическите отношения помежду им, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер в Екатерининбург.

Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и възможността за възстановяване на преговорите във формат на т.нар. "Нормандска четворка" - Франция, Германия, Русия и Украйна, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Лавров посочи, че Русия има доказателства, че Киев отдавна е готвил диверсия в Крим. Именно тези обвинения влошиха отношенията между двете страни в последните дни. Стигна се до повишаване на бойната готовност от страна на Украйна, а в Крим бяха разположени системи за ракетна отбрана С-400.

Руският външен министър коментира още, че ще бъде търсено решение на базата на Минските споразумения. Скъсването на отношенията е крайна мярка. "Сега най-важното е да не се поддаваме на емоциите, да не попаднем в някакъв екстремален вариант на действия, а сдържано и концентрирано да обезпечим стабилизирането на обстановката", коментира той.

Германия пък настоява разследване на случая в Крим и от страна на Русия, и от Украйна. Щайнмаайер коментира, че ситуацията на полуострова е обезпокоила Берлин. "Ние докрай нямаме пълна яснота за тези събития и очакваме разследването и от украинската, и от руската страна", каза той.

Двамата външни министри дискутираха още и кризата в Сирия. Те са категорични - прекратяването на бойните действия за три часа в Алепо е недостатъчно. За да бъде продължено примирието обаче трябва да бъде решен проблемът с борбата с тероризма, посочи още Лавров.

Германският външен министър пък заяви, че позицията на Берлин е за създаването на постоянен хуманитарен коридор, по който хората в града да бъдат снабдявани с всичко необходимо. "Жителите на Алепо преживяват истинска хуманитарна катастрофа", допълни той.

Преди началото на разговорите Франк-Валтер Щайнмайер отбеляза, че Германия и Русия трябва да продължават диалога помежду си, въпреки различните позиции, които имат.

"Това не е повод и не е нужно да си обръщаме гръб. Напротив, това е причина да положим усилия да запазим диалога помежду ни", каза той. Той очаква и политическото сближаване между ЕС и Русия в следващите години.

Лавров също е убеден, че отношенията между Русия и Запада ще се върнат на предишното си ниво. Той подчерта, че изолацията не е изборът на Русия. В момента обаче в Европа се осъзнава, че замразяването на сътрудничеството с Русия, включително и в областта на енергетиката, е било грешка. По отношение на връзките между Германия и Русия - двете страни се  намират в един от най-сложните етапи, смята още руският външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още