IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Русия и Украйна не са заинтересовани от разрив в отношенията

Европа започва да осъзнава, че замразяването на отношенията с Русия е грешка, смята руският външен министър

14:39 | 15.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Ройтерс

Нито Русия, нито Украйна са заинтересовани от прекъсване на дипломатическите отношения помежду им, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер в Екатерининбург.

Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и възможността за възстановяване на преговорите във формат на т.нар. "Нормандска четворка" - Франция, Германия, Русия и Украйна, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Лавров посочи, че Русия има доказателства, че Киев отдавна е готвил диверсия в Крим. Именно тези обвинения влошиха отношенията между двете страни в последните дни. Стигна се до повишаване на бойната готовност от страна на Украйна, а в Крим бяха разположени системи за ракетна отбрана С-400.

Руският външен министър коментира още, че ще бъде търсено решение на базата на Минските споразумения. Скъсването на отношенията е крайна мярка. "Сега най-важното е да не се поддаваме на емоциите, да не попаднем в някакъв екстремален вариант на действия, а сдържано и концентрирано да обезпечим стабилизирането на обстановката", коментира той.

Германия пък настоява разследване на случая в Крим и от страна на Русия, и от Украйна. Щайнмаайер коментира, че ситуацията на полуострова е обезпокоила Берлин. "Ние докрай нямаме пълна яснота за тези събития и очакваме разследването и от украинската, и от руската страна", каза той.

Двамата външни министри дискутираха още и кризата в Сирия. Те са категорични - прекратяването на бойните действия за три часа в Алепо е недостатъчно. За да бъде продължено примирието обаче трябва да бъде решен проблемът с борбата с тероризма, посочи още Лавров.

Германският външен министър пък заяви, че позицията на Берлин е за създаването на постоянен хуманитарен коридор, по който хората в града да бъдат снабдявани с всичко необходимо. "Жителите на Алепо преживяват истинска хуманитарна катастрофа", допълни той.

Преди началото на разговорите Франк-Валтер Щайнмайер отбеляза, че Германия и Русия трябва да продължават диалога помежду си, въпреки различните позиции, които имат.

"Това не е повод и не е нужно да си обръщаме гръб. Напротив, това е причина да положим усилия да запазим диалога помежду ни", каза той. Той очаква и политическото сближаване между ЕС и Русия в следващите години.

Лавров също е убеден, че отношенията между Русия и Запада ще се върнат на предишното си ниво. Той подчерта, че изолацията не е изборът на Русия. В момента обаче в Европа се осъзнава, че замразяването на сътрудничеството с Русия, включително и в областта на енергетиката, е било грешка. По отношение на връзките между Германия и Русия - двете страни се  намират в един от най-сложните етапи, смята още руският външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Доналд Тръмп и Владимир Путин са основатели на Ислямска държава", заяви по телевизия Фокс нюз" сенаторката Клеър Макъскил, една от ръководителките на предизборната кампания на Хилари Клинтън.Нейното мнение бе отговор на изявлението наскоро от Доналд Тръмп, че Барак Обама е основателна на групировката, а Хилари Клинтън е съоснователка.Тръмп даде заден за скандално свое изказванеМакъскил заявил, че Тръмп е по-близо до ИД от Обама. По думите й Владимир Путин, когото тя нарича най-добрият приятел" на Тръмп, подкрепял сирийския лидер Башар Асад, който пък купувал нефт от терористите и им е позволявал да действат на територията на страната си.Така че може да се каже, че Тръмп и неговият приятел Путин са основатели на ИД, това вероятно е по-точно, отколкото да наричаш така нашия главнокомандуващ", изтъкна сенаторката. Тя добави, че Тръмп със своите изказвания проявява неуважение към американските военни, които всеки де се борят с ИД".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
хахахаха, това ако беше верно колко руски трола начело с мишето щеше да са изгорели ... и комунисти и расисти като импа също щеше да са изтрити отдавна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
mapto
преди 7 години
Лавров, като истински комунист, най-много обича да говори за това какви трябва да са интересите на другите. Явно знае по-добре от всички нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Който осъзнава една грешка си я поправя и променя поведението си.Засега санкциите срещу Русия остават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
И ти си толкова некадърен в това, след мен да пишеш тия глупости !!! ????Е КАК ДА НЕ СА, КАТО ТАЗИ СТАТИЯ Е ТОЧНО КРЕМЪЛСКА ????БАННАТ СЪМ ЗАРАДИ ЕТО ТАКИВА, ТЕХНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, КАТО ТЕБ!!! ЩОТО ВСЕ НЯКОИ ВИ Е ВИНОВЕН КОЛКО СТЕ НЕКАДЪРНИ !!!! ??? ТАКА ЛИ Е?? И СЪМ БИЛ ТЕХЕН ЧОВЕК ЛИ>>>???? НИКОГА НЯМА ДА БЪДА ЧОВЕК НА *** И МОШЕНИЦИ, КАКТО СА МАЖОРИТАРИТЕ ИМ!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
d333
преди 7 години
Стига си играл тоя театър. Инвестора не е проруска медия, напротив - обратното. И факта, че не те банват, означава, че си техен човек и сега се правиш на две и половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
ИНВЕСТОРА, ЕТО ЧЕ СТЕ ПРО РУСКА МЕДИЯ, ЗАЩО ПРЕВЕЖДАТЕ НА ПУТИН ЖЕЛАНИЯТА, СЛЕД КАТО ЦЯЛ СВЯТ, ЗНАЕ ЧЕ Е ТЕРОРИСТ !!????ВИЕ СИ ИГРАЕТЕ С ЧИТАТЕЛИТЕ СИ, ЗАЩО???? ЗАБЛУЖДАВАТЕ НИ НЕЩО ЛИ, КАКВИ СТЕ ВИЕ ... ВАШИЯТ МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК ИМА ЛИ ВРЪЗКА ЗА ТОВА??? ИМА ЛИ ВИСШИ РУСКИ ДЪРЖАВНИЦИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БАНКАТА ВИ ???НЯМА КАК ДА ПРЕВЕЖДАТЕ ТАКИВА НОВИНИ, ПРОСТО СА ПРОПАГАНДА НА МОСКВА, КАК Е НА КАКВО СТЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ ВЕЧЕ, НЕ Е ИСТИНА!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още