IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При независимост на Шотландия RBS ще премести централата си

Става дума за юридическо местене и страната няма да загуби много работни места, уверява главният изпълнителен директор на банката

17:09 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В случай на отделяне на Шотландия от Великобритания базираната в Единбърг Royal Bank of Scotland ще премести централата си на друго място. 

Банката би била твърде голяма само за шотландската икономика, заяви главният изпълнителен директор Рос Макевън в интервю за BBC. 



Още преди две години RBS обяви, че в случай на обявяване на независимост на Шотландия банката ще се премести в Лондон. Тъй като по-голямата част от шотландците гласуваха в края на юни за излизане на Великобритания от ЕС, за разлика от англичаните, дебатът за независимост се разгоря отново. 

Преди почти две години в референдум около 55% от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство. При гласуването за Brexit на 23 юни повечето от тях бяха за общо бъдеще с ЕС.

Както и при предишното обмисляне на идеите за преместване на централата на RBS на друго място,  Макевън подчерта, че става дума преди всичко за юридическо преместване. Затова по думите му никой не бива да се опасява, че в Шотландия ще бъдат закрити много работни места.

RBS има около 11 хил. служители, а от основаването си през 1727 г. централата ѝ е в Шотландия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още