IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" може да намали цената на природния газ в Източна Европа

Новият газопровод ще създаде излишък по дългосрочните договори и Турция ще предлага газ на приемливи цени за Европа, сочи анализ

21:31 | 15.08.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изграждането на "Турски поток" може да се окаже от полза за държавите в Източна Европа, защото ще намали цената на природния газ. Тази хипотеза е застъпена в анализ на украинското издание "Деловая столица".

Изданието посочва, че с реализацията на "Северен поток" компаниите в Западна Европа се оказаха с излишни количества природен газ по дългосрочните договори за доставка от "Газпром". Така Киев с малко усилия за изграждане на реверсивни връзки успява да купува газ от Европа, а не директно от руския монополист.

Според анализа подобно стечение на обстоятелствата може да се очаква и при реализацията на "Турски поток". В момента Турция получава газ от Русия по два маршрута - чрез транзита през Украйна, Румъния и България и по "Син поток". С реализацията на "Турски поток" ще бъде прекратен транзитът през Украйна.

В същото време обаче Турция ще има предостатъчно количества природен газ и ще може да предложи на Източна Европа газ по реверсивни връзки на приемливи цени. Това ще има много положително влияние върху разходите на потребителите и на развитието на икономиката като цяло, пише още украинското издание.

"Турски поток" ще има малък капацитет и е малко вероятно този проект да навреди сериозно на транзитните държави на руския газ.

В анализа е посочено за сравнение, че не така стоят нещата с разширението на "Северен поток", с който капацитетът на газопровода се повишава до 110 млрд. куб. метра газ годишно. Това вече ще заплаши приходите от транзит за страни като Полша и Беларус, през чиято територия се транспортира част от природния газ за Германия.

Транзитът през Украйна към Балканите обаче и сега намалява - Румъния твърдо заявява намерения да спре вноса на руски газ от 2017 година. Северната ни съседка успява да покрие потреблението си чрез собствен добив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Инвесторе, някоя пара от майка Раша ли сте захлебили или просто виждате че Патоците генерират трафик, та всеки ден сте с "новина" за някой паток. Сега... аз разбирам да пишете какво е казал Путин или Газпром ама... да ми препечатвате анализи на световно неизвестни украински вестници или да публикувате анализи на "смата експерт" направо си засмърдя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още