IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" в дилема - кой газопровод да е с приоритет

Фаворити са разширението на "Северен поток" 2 и "Турски поток", сочи анализ

12:25 | 15.08.16 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският газов гигант "Газпром" е пред дилема на кой газопровод от планираните да заложи, пише в анализ Natural Gas Europe. През миналата седмица стана ясно, че Полша "слага прът в колелата" на разширението на "Северен поток", който досега беше фаворитът на Русия.

В момента "Газпром" обмисля строителството на три големи газопровода - "Северен поток" 2, "Турски поток" и маршрут на Изток - към Китай, а по-късно и дори до Япония чрез терминали за втечнен газ.

Фаворит в руските планове доскоро беше "Северен поток" 2, в който участват пет западни компании. Капацитетът му е 55 млрд. куб. метра природен газ годишно. Полските антимонополни органи обаче не позволиха създаването на съвместно предприятие между акционерите, което да отговаря за реализацията на проекта. Мотивът е, че това може да наруши конкуренцията на пазара.

Със затоплянето на отношенията между Москва и Анкара пък на дневен ред отново излиза "Турски поток".

Първоначалните планове са през тръбите да бъдат пренасяни 63 млрд. куб. метра газ годишно. Основната част от тях - към Европа чрез газов хъб на гръцко-турската граница.

Плановете за доставка на газ за Китай пък се изпълняват изключително бавно заради финансови проблеми в "Газпром".

Според анализа най-очакваното развитие е руският гигант да изгради много бързо една тръба до турския бряг с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра газ, която да доставя нужните количества суровина за турската икономика.

Паралелно компанията ще започне строителството и на едната от общо двете тръби и на "Северен поток" 2.

Със замразяването на "Южен поток" Русия забави и изпълнението на своя "Южен коридор" - трасето на газа от находищата на север към газовата станция "Анапа" на Черно море. Проектът е мащабен - на стойност около 12 млрд. долара.

Забавянето обаче означава, че "Газпром" в момента ще може да достави толкова газ, че да захрани само една тръба на "Турски поток". Финансовото състояние на компанията пък е такова, че не е ясно кога по "Южния коридор" ще могат да потекат количества газ, за да бъде "Турски поток" реализиран в пълния му капацитет.

"На "Газпром" няма да му струва скъпо да изгради една тръба на "Турски поток", особено на фона на средствата, потънали за "Южен поток", коментира анализаторът Едуард Чоу. Според него и забавянето на "Северен поток" 2 също дава възможност на Москва да реализира именно този проект.

Целта на Русия с плановете за нови трасета на газа е ясна - заобикаляне на Украйна като транзитна държава. Тенденцията вече е налице - през 2006 година през територията на страната за Европа са били транзитирани 128,5 млрд. куб. метра. През 2014 година количествата падат до 62 млрд. куб. метра.

Москва вече заяви, че ще прекрати транзита на газ през Украйна след 2019 година. Ако "Турски поток" бъде построен, това означава, че без газ ще останат България и Гърция. Според запознати обаче Русия ще трябва да пренася между 15 и 20 млрд. куб. метра природен газ през Украйна още няколко години, за да изпълни своите договори.

По отношение на разширението на "Северен поток" има още едно затруднение - финансирането. По план 30% от средствата трябва да бъдат осигурени от акционерите, а 70% - привлечен капитал. При липсата на съвместно предприятие, заемният капитал трябва да бъде осигурен от основният собственик - "Газпром". Икономическите санкции на Европа към Русия обаче може значително да затрудни набирането на средства от капиталовия пазар.

Акционерите в "Северен поток"2 обаче вече декларираха, че отказът на Полша да позволи съвместното предприятие няма да спре проекта. А "Газпром" е показала, че има гъвкава политика и може да се нагажда спрямо обстоятелствата, посочва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Да се нас*реш буквално и преносно в битката за злато в Рио 2016 (ВИДЕО + СНИМКИ)http://***.sportlive.bg/rio2016/news/Da-se-nas*resh-bukvalno-i-prenosno-v-bitkata-za-zlato-v-Rio-2016-(VIDEO---SNIMKI)-557826.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Не се нуждае заради самия поток, а за да резне транзита на Украйна,а заедно с това да проъдлжава да държи ЕС за топкитеЗасега успяваОстанлото си го говори пред огледалото.Немците и италианците са крайни потребители, не преносници.Украйна я съсипаха американците, не Путин. И ще я съсипят още повече щото така правят навсякъде, те друго не знаят - където са стъпали с "демокрацията" трвва не никне.ЕС не се офлянква щото може да си го позволи, а защото изпълнява директивите на Вашингтон. Не той отиде при Ердоан, а обратното - щото "великата" туркса икономика се сдуха за 5 месеца без руските туристи и продаването на чушки и домати.За нормална дискусия не ставаш. Прекалено си пристрастенПа аз нека издишам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Издишаш момче! Сделка имало. Няма сделка, докато не пристигнат парите! Боинг не били глупави. Не са, разбира се. Искали са им оферта - пратили са. Били разгласили. Ами ще разгласят я, нали им се вдигат акциите от това? Това, далече не значи че очакват НАИТСИНА да има сделка. Има вероятност, ако цената на петрола се покачи да речем. После, Русия щяла да го построи каквото и да и струва. Ако това е вярно, значи само подкрепя моята теза, че Русия отчаяно се нуждае от патока, а не ЕС иначе ЕС щеше да строи. А ЕС... на ЕС газа му е достатъчен в момента и за това си позволява да се офлянква. Ако Путин не беше ударил Украйна и се държеше цивилизовано, поток щеше да има (най-вероятно северен 2, щото немците го играят сечено на всички, за да мине газа през тях, това е ясно и за децата), но в момента американците и цяла източна Европа (без нас) искат никой да не си играе с Путин и за момента се справят много добре, щом е опрял с Ердоган да се целува, и то след като им светнаха самолета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 7 години
Слез на земята . Русия е обградена от държави който чичо сам държи за топките - демек всички трасета се контролират от презокеанските приятели . Не става само с ядене - трябва и акъл се казваше в една реклама :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
Коментирам това, което ти си постнал, ти четеш ли изобщо, или като не стане на твоето и се чудиш кви да ги измисляш, само и само да не паднеш по гръб !!!Спирам дотук, щот с тебе да се спори е безсмислено. Недей си мисли, че си ме отвял с доводи, щот не си дал такиваСделка има м/у Боинг и Русия. Това е. Дали ще се реализира на финала е все още неясно. Боинг не са по-гупави от тебе, че да са заблудени дали Русия може да им плати 4М или не. По-интересно е двуличието им - от една страна "санкции:, от друга "НП като е за нас"....Пари за тръбите Русия ще намери, каквото и да струва и да значи това - бъди уверен. Освен това финансирането няма да дойде само от нея и това също е ясно.Цялото оборудване и логистика при старта на Ю.Поток във Варна беше от италианците - заинтересувани са щот газа отива при тях на финала...Недей си мисли, че ЕС ще се откаже от руския газ само щот в Бг има русофоби и се управлява от д.у.педавци, които никой не бръсне за слив.@.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
Май мина в оправдателен режим - ама то пише контракт, ама то идва от американците (къде видя да им се кляням ми е чудно) .. с две думи, пусна лaйнoмeтa за да покриеш фактите, които те опровергават, а именно, че тези 4М за момента са също само приказки, а не нещо реално, което Русия е дала, както и че газопровода ще струва много повече от 4М
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 6
lozkhris
преди 7 години
Aми не знам, аз чета какво пишат не само в пресата, която ми харесва"Приказките" за Боинга идват от америкосите,на които се кланяш доземи,не от рашките -и си прочети хубаво това,което си постнал щот май с английския не си мн добре - пише "контракт",който очевидно е реалност и който ,забележи,ще се расматрива от руснаците, не от Дядо Коледа....Очевидно некой треа да посъветва американците и руснаците да те питат тебе кога да повишават данъци.Естестено е като ти наложат *** санкции по политически причини и ти блокират икономиката да се опитваш да я стабилизираш.Естествено е и да даваш приоритет на стратегическите си проекти.В смисъл,само щото ти и Отворено Общество мразите Русия,не значи,че тя няма право да си прави каквото трябва със собствената си данъната система...Всъщност,ти се моли най-накрая някой да се намери в България с малко повече от 2 гр мозък в к.у.хата г.е.рбаджийска тиква и да реализира Ю.пАток.Поне ше влизат $$$ в НАШАТА хазна.Па рашките ги мрази колко щеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Това ли имаш предвид"Boeing said the supervisory board of Russian Technologies would review the contract in October."Тая сделка е същата като патоците мойто момче :) Големи ...приказки.А като имат 4М за Боинг, би ли ми казал защо залагат повишаване на ДДС и прогресивно облагане на доходите за следващия период? Поради много пари в излишък, за строеж на патоци? Да не говорим, че цената на патока ще надмине доста 4М
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
МНОГО СМЕШНО, МОНОПОЛИСТА СЕ ЧУДИ, КОЕ МУ Е ПО ЕВТИНО ИЛИ ПО СКЪПО, АМИ ТИЯ И ПУТИН ИЗХАРЧИХА 15 МЛРД. ДОЛАРА, ВЕЧЕ БЕЗ ДА ИМА НИЩО... КАК Е ????? ИКОНОМИКА ЧЕРВЕНА, НАС ОЧАКВА НИ.. И НОВИЯТ ХИМН Е ГОТОВ, И КРАЙ ... :(:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
20 МЛРД.ДОЛАРА ЗА ДА ПОЛЗВАМЕ 5% ОТ КАПАЦИТЕТ ДЕТО НЯМА ДА ГО ИМА!!! СМЯХ ... ЗА БАБИ И ВНУЦИТЕ ИМ!!! ЧЕРВЕНИ !!! НЯМА И ПО ЕВТИН АТОМ ОТ ДЪРЖАВНИЯ ХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още