IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция предлага на Русия поделяне на разходите за турската част на Турски поток

Първият етап на газопровода може да бъде финализиран до втората половина на 2019 г., смята руският енергиен министър Александър Новак

14:01 | 11.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

Изграждането на газопровода "Турски поток" на територията на Турция може да бъде финансирано равноправно от Турция и Русия. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред местния телеканал Haber Turk, цитиран от ТАСС.

"Съобщихме на руската страна, че няма никакви проблеми с проекта "Турски поток". Единствено това, което предложихме, е да разделим разходите за строителството на тази част на тръбопровода, който ще бъде на наша територия", коментира турският държавен глава.

Предварително оповестените планове предвиждат тръбите за "Турски поток" да минат по дъното на Черно море към турския бряг. Газопроводът трябва да бъде изграден с четири тръби с капацитет по 15,7 млрд. куб. метра. Първата ще бъде насочена за покриване на нуждите на турския пазар, а останалите - към Европа.

Ердоган посочва още, че по време на разговорите с руския президент Владимир Путин е даден рестартът на проекта. Двамата държавни глави са се договорили за създаване на работна група, която ще разработи и пътна карта на проекта.

РИА Новости припомня, че позицията на Путин за газопроводите по дъното на Черно море за доставка на газ за Европа е твърда - Москва ще очаква надеждни гаранции от европейските власти, преди да пристъпи към реализацията на тези проекти.

Руският енергиен министър Александър Новак също коментира, че на първо време "Турски поток" ще бъде реализиран само с една тръба - единствено за нуждите на турския пазар. Последващото развитие на проекта ще зависи от ЕС.

Според Новак строителството на първата тръба може да приключи през втората половина на 2019 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още