IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва попари турските надежди за бързо падане на ограничения

Забраните са свързани с липсата на гаранции за безопасност на храните, обяснява експерт

14:07 | 10.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турция не разбира изискванията за гарантиране на безопасността на доставките на хранителни продукти в Русия, затова говори за бързо падане на ембаргото. Това коментира представителят на фитосанитарните власти в Русия (Россельхознадзор) Юлия Мелано пред руската информационна агенция ТАСС.

Според нея посещението на представителите на турските власти, част от делегацията на президента Реджеп Тайип Ердоган, е показало неподготвеността на органите за руските фитосанитарни изисквания. Мелано посочи още, че при проверките на руските регулатори често са намирани вредни организми в пратките с хранителни продукти от Турция.

„Най-голямата опасност за Руската федерация представлява доматеният миниращ молец, който поразява всички растения от семейство картофови, калифорнийският трипс и средиземноморската плодова муха“, каза още експертът.

За нея турската страна трябва да промени подхода при осигуряване на безопасност на доставките, а да се говори за бързо премахване на ограниченията не стои на дневен ред. Институцията обаче е готова да предприеме всичко възможно за ускоряване на процедурата, добави още Мелано.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори за възстановяване на търговско-икономическите отношения между Русия и Турция по време на срещата си в руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург. Путин обаче беше по-сдържан и уточни, че процесът е започнал, а връщането на отношенията между двете държави отпреди кризата ще отнеме време. 

Отношенията между Москва и Анкара охладняха след свалянето на руски военен самолет от турските ВВС. Преди броени седмици обаче Русия получи официално извинение от Ердоган за инцидента и връзките между двете страни започнаха да се възстановяват. 

ТАСС припомня, че делегация на Россельхознадзор вече беше на посещение в Турция, за да оцени възможностите за отмяна на наложените ограничения при вноса на растителна продукция в Русия. От съображения за безопасността през пролетта на тази година руските власти забраниха вноса на чушки, патладжани и нарове, както и на зелени салати и айсберг. В списъка с продуктовото ембарго попаднаха още и плодове, като портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, праскови, сливи и др.

Някои ограничения има и по отношение на вноса на домати, краставици, карфиол и броколи.

От лятото на 2014 година Русия ограничава вноса на хранителни продукти и от страните от ЕС в отговор на икономическите санкции, които общността въведе за Москва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още