IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите в норвежката петролна индустрия може би са вече в миналото

Според норвежки фонд, инвестиращ в облигации в сектора, преструктуриранията на компаниите са постигнали добри резултати

11:47 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-лошото за инвеститорите в облигации с висока доходност от норвежката петролна индустрия може би е приключило, коментира Bloomberg.

След вълна от преструктурирания в индустрия, ударена от слабите цени на петрола, рискът от загуби сега е намалял, заяви Ларс Тронсгаард, който следи облигациите като заместник-директор на Folketrygdfondet - норвежки фонд, управляващ 199 млрд. крони (24 млрд. долара).

„В краткосрочен и средносрочен план вярваме, че основната част от загубите в нашия портфейл вече са отминали“, каза той в интервю от Осло във вторник. „Сега ще трябва да видим как върви цената на петрола и как се развиват преструктуриранията, особено по отношение на предлагането“.

Пазарът на петролни облигации с рейтинг „junk“ в Норвегия се възстановява, след като цените на облигациите достигнаха дъното си през март, а милиардери като Кйел Инге Роке се доближават до печалба след преструктуриранията. Бенчмаркът DNB High Yield Total Return Hedged Index отчита ръст от почти 12% от тазгодишното си дъно.

„Сега познаваме по-добре ситуацията в компаниите, които са се преструктурирали и ценовите нива на пазара отразяват тези преструктурирания“, казва той. „По отношение на другите компании, където не сме имали такива процеси, смятаме, че сме оставили по-голямата част от загубите зад гърба си“.

Folketrygdfondet, който е вътрешният еквивалент на държавния инвестиционен фонд на Норвегия, инвестира в норвежки и скандинавски активи, като 40% от портфейла му са обвързани с фиксиран доход, а останалата част – с акции. Във вторник фондът съобщи за възвръщаемост от 2,7% през второто тримесечие. Загубите от облигации с висока доходност натежават върху дълговия портфейл, чиято възвръщаемост е 1,4%.

Тази година фондът бе включен в преструктуриранията на Prosafe, BW Offshore, DOF, Solstad Offshore и Rem Offshore. Резултатите са в съответствие с очакванията, заяви Тронсгаард. Намалелият риск от банкрути и загуби обаче не превръща автоматично фонда в купувач.

„Имаме добър потенциал в това, което вече притежаваме“, казва той. „Дали ще купуваме повече или не, е нещо, което винаги трябва да обмисляме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още