IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ е ключов за изпълнението на екоцелите на ЕС

Газът има балансираща роля на енергийния пазар, смятат от Норвежката петролна и газова асоциация

15:02 | 21.08.16 г. 2
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Природният газ е ключов за изпълнението на амбициозните цели, които ЕС си постави по време на конференцията за климата в Париж в края на 2015 година. Това коментират от Норвежката петролна и газова асоциация, цитирани от Natural Gas Europe.

Според организацията природният газ ще продължи да носи по-големи ползи за икономиката на фона на все още непостоянните възобновяеми мощности и предстоящото затваряне на въглищните централи. По този начин суровината ще има балансираща роля на пазара на енергия в Европа.

Природният газ е идеален партньор на възобновяемата енергия, смята директорът по климатичните въпроси в норвежката асоциация Хилдегун Блиндхайм. Суровината има нисък въглероден отпечатък и емисиите СО2 са ниски.

На този фон норвежкият природен газ също може да играе все по-важна роля за икономиката на ЕС, коментира още Блиндхайм. Страната доставя около 20% от газа, потребяван в Европа.

Засега е по-евтино да се използват въглища, отколкото газ, в някои държави в Европа, особено където има местен добив. Но на някои места употребата на газ расте, облагодетелствани от по-ниската цена на суровината в момента. Във Великобритания например през първото тримесечие на годината е използван с 44% повече газ за производство на енергия. В Германия отново заработиха енергийни централи, използващи газ за суровина.

Подобна е и ситуацията в Югоизточна Европа – заради ниските цени на газа отново работят енергийни централи в Италия и Гърция, което е един от факторите за намаляването на износа на електроенергия от България наполовина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
Какво говориш? 'ми той, руският, е неекологичен, недемократичен, олигархичен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Природният газ е ключов за изпълнението на екоцелите на ЕС."За норвежкия е ясно ...руският ключов ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още