fallback

Ренци: Европа се нуждае от инвестиции и иновации, а не от бюрокрация

Италианският министър се среща днес с лидерите на Германия и Франция

17:58 | 22.08.16 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Европа трябва да инвестира в отбраната, образованието и културата и да разчупи бюрократичните правила. Toва заяви италианският премиер Матео Ренци малко преди минисрещата на върха с лидерите на Германия и Франция, която ще се състои по-късно през деня в Средиземно море край Неапол, предаде Ройтерс.

Ренци каза, че Европейският съюз (ЕС) трябва да преодолее резултатите от референдума за Brexit и вълната от атаки, извършени в последно време от радикализирани нападатели, и да преоткрие ролята си.

Ние трябва да инвестираме в обща отбранителна политика, в дигитални иновации, в училищата, в културата. Европа е любяща майка на нашите ценности, тя не е студен пазител на бюрократичните правила, които са трудни за приемане, заяви Ренци.

Днес италианският премиер посреща германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд на кораб на италианските военноморски сили. Тримата ще обсъдят бъдещето на ЕС след референдума във Великобритания на ранна работна вечеря на борда на самолетоносача "Гарибалди" и се очаква да дадат съвместна пресконференция около 18 ч. (19 ч. българско време - бел. ред.).

Корабът е флагман на европейската мисия "София" в Средиземно море, чрез която ЕС се опитва да пресече трафика на мигранти, да обучи либийски гранични патрули и да помогне за спазване на оръжейното ембарго, наложено на Либия.

Преди срещата тримата лидери ще положат венец на гроба на Алтиеро Спинели на остров Вентотене. Спинели е журналист и активист на Италианската комунистическа партия. През 1927 г. той е осъден на 16 години затвор за публикации, в които критикува властта на Бенито Мусолини. Преместен е на заточение на острова през 1941 г. и там съчинява тайно "Манифестът от Вентотене". Според историците това е един от текстовете, поставили началото на европейския федерализъм.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още