IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се очаква от срещата на върха Италия-Германия-Франция?

Премиерът Матео Ренци залага на сигурността и строителството на "Европа на ценностите"

15:42 | 21.08.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Преди месец италиански медии съобщиха, че премиерът Матео Ренци ще домакинства на 22 август на германската канцлерка Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд. За място на срещата на върха на "тройката" от Европейския съюз (ЕС) бе посочено островчето Вентотене, област Лацио, предава БТА.

Мястото е символично и не е случайно подбрано от Ренци. Там е погребан италианският политик и писател Алтиеро Спинели, който е бил заточен на острова от режима на Мусолини заради антифашистка дейност. През юни 1941 година с помощта на двама съмишленици той написва основополагащия документ на европейския федерализъм "Манифест за свободна и обединена Европа", повече известен като "Манифестът от Вентотене". Две години по-късно
основава Движението за европейски федерализъм. 

Сигурността е над всичко - като мерки за охрана на самата среща, но най-вече като централна тема на тристранните разговори. Макар и Brexit да стои в челото на дневния ред, номерацията не отразява задължително приоритетите, които се диктуват от обстановката. Именно обстановката поставя сигурността над всичко с оглед на тероризма, бойните действия и цялостното напрежение в Средиземноморието. За първи път на среща в такъв формат темата ще се разглежда при неделимост на двата й компонента - вътрешна и външна сигурност, възприемани сега като две страни на един медал.  Докато яснота има по въпроса за създаване на европейска гранична полиция, която се очаква да влезе в оперативен режим до края на годината, значително по-обхватна е тематиката в областта на отбраната. 

Според ангажирани с подготовката на срещата експерти, никой не си прави илюзии, че може да се пристъпи към изграждане на обединени въоръжени сили (ВС) на ЕС. От италианска страна се очаква да бъдат внесени за обсъждане въпроси, свързани с активизирането на бойните групи на ЕС и задълбочаване на сътрудничеството по линия на центровете за изследване, изграждане и усъвършенстване на бойните способности. Бойните групи на ЕС са 13 и организационно са сведени в полкове с личен състав до 1500 души за изпълнение на мисии за бързо реагиране. Те достигнаха ниво на оперативна готовност на 1 януари 2007 година, но досега не са изпълнявали мисии поради липса на единодушие при вземане на политически решения в рамките на ЕС. Сега Италия предлага създаване на нови механизми за вземане на решения с оглед да се даде по-ефикасен принос при изпълнение на международни мисии.

Що се отнася до центровете за изследване, изграждане и усъвършенстване на бойните способности, предлаганото задълбочаване на сътрудничеството се вписва в италианската концепция, че при очевидната невъзможност да се изгражда "Европейска армия", т.е. обединени ВС на ЕС, по-реалистичният подход е да се върви с малки стъпки към военна интеграция. Италия е готова да даде принос по линия на военномедицинското обслужване, тъй като ръководи този център и очаква конкретни предложения от страна на Германия и Франция. 

Преди срещата местни медии се опитаха да въведат израза "Шенген в областта на отбраната", който не се възприема в някои дипломатически среди, тъй като подсказва по-нататъшно вътрешно разделение в ЕС, подобно на наложеното от Шенгенското пространство и зоната на еврото. Отново се акцентира върху необходимостта от интензивен обмен на разузнавателна информация, който е доказано най-слабото звено в системата за сигурност и отбрана на ЕС.

Темата за Brexit има два аспекта - опасност от произвеждане на референдуми по британски образец и в други страни с подчертано евроскептични настроения и сроковете за напускане на ЕС. Тримата лидери изглеждат единодушни в решимостта да не се допуска разпространение на "антиевропейския вирус", докато повечето континентални коментатори изтъкват разногласията между Ренци и Меркел относно сроковете за сбогуване на Великобритания с ЕС. Италианският премиер е сочен като застъпник на стриктното спазване на предписания двугодишен срок, а германската канцлерка предпочитала да се даде повече време на Лондон за преговори относно бъдещите му отношения с Брюксел. Британски източници подлагат на съмнение подобна праволинейност в позициите и не изключват компромисен вариант, при който Ренци се съгласява с Меркел, ако тя го подкрепи в осъществяването на италианската финансова маневра, от която може да зависи неговата политическа кариера. Това обаче не е тема за разискване от "тройката" още повече, че на 31 август в Маранело ще се състои традиционната среща на върха Италия-Германия.

По време на краткия средиземноморски круиз Матео Ренци ще се опита да вмести редица икономически и социални проблеми в контекста на проповядваната от него "Европа на ценностите". На първо място е безработицата сред младежта. Италия лансира проекта "Одисеус", който е разработен по модела на програмата "Еразмус" в сферата на висшето образование. Съществената разлика е, че "Одисеус" цели да постави основите на европейска система за обществено полезен труд, която да обхване младежите на възраст между 18 и 25 години, които нямат достъп до университетите.

По кризисната тема за трафика на имигранти прогнозата е, че премиерът Ренци ще лансира отново предложението за изграждане на структури за обработка на имигранти в африкански страни. Припомня се, че през ноември 2014 година в Рим се състоя международна конференция с участието на 40 министри от европейски и африкански страни, която завърши с приемането на резолюция в този дух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
В някои градове на Германия вече има "шариат полиция", която да научи или застави "мръсните като кучета" християни как трябва да се живее:http://politrussia.com/world/germaniya-izderzhki-tolerantnosti-340/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Да виждаш някъде да пише, че 28 държави ще обсъждат въпросите на сигурността? Все по-често разни групички държави в този "общ" съюз си обсъждат и решават разни неща. На останалите просто име се свежда до знанието какво искат от тях да се прави. Няма да плюя против обединена Европа, но против тази "обединена" Европа, в която сме тръгнали да се превръщаме има доста какво да се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
pepince
преди 7 години
Европейският съюз е политически и икономически съюз между 28 европейски държави...да съзирате лека разлика между военното сътрудничество на Хитлер и Мусолини :) ...всичко си идва на мястото, не плюйте против обединена Европа, всички сме част от нея и там е нашето бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
http://dnes.dir.bg/news/Germania-ukrina-grazhdanska-zashtita-nato--rusia-23661790?nt=4"Германия ще приеме план за гражданска защита, първият след края на Студената война. Насърчава се населението да се запаси с храна и вода."Зомбирането на тревопасните е в пълен ход ! Нищо че от друга страна " е малко вероятно на германска територия да настъпи нападение "."Германия по-специално споменава потенциалната заплаха от Русия, определена като страна, която "открито поставя под въпрос мира в Европа", особено след анексията на Крим през 2014 "Та по тоя "повод" да се "подготвят за отбрана "...сухари и 2 литра вода...да *** и клоунадата му , тая дъртата ше лудне цяла Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Гнусният европейски съюз вече има действащо министерство на отбраната, т.н European Defence Agency и наското изтекоха плановете за създаване на единна европейска армия точно преди референдума за Brexit. Престанете да лъжете, че създаването на европейска армия не е дневен ред, абсурдно е да съществува общо министерство на отбраната и няма да обща армия. Интересно е да се отбележи и факта, че европейския съюз има специални посолства в десетки държави по света, като планът е постепенно премахване на независимата външна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
По въпроса за "Европейската армия" , няма да е зле да се разгледа военното сътрудничество и резултатите от него , между Хитлер и Мусолини .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още