fallback

ЕЦБ: Фискални разходи на страните в ядрото на Европа ще помогнат на периферните

Според нов доклад с фискални стимули ще се преборят ефектите от "структурните реформи"

16:56 | 25.08.16 г. 2

Фискални разходи от страните от „ядрото“ на еврозоната, например Германия, ще помогнат на по-слабите икономики в периферията на региона във време, когато лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) са нулеви, сочи доклад на банката, представен в четвъртък.

Авторите подкрепят фискални стимули в ядрото на еврозоната, за да се преборят ефектите от „структурните реформи“, които временно намаляват цените и заплащането в периферните страни като Гърция, Португалия и Испания.

Докладът предлага допълнителни инструменти за председателя на ЕЦБ Марио Драги, който от дълго време призовава страните да се възползват от „фискалното пространство“, налично съгласно европейските правила, и да засилят темпа на реформите.

Неговият призив засега не бива чут, като Германия, която има най-големия си бюджетен дефицит от обединението през 1990 г., не е склонна да развърже кесията си.

Проучването открива, че разходите в страните от ядрото, сред които Германия, Франция и Холандия, ще засилят инфлацията в еврозоната, като по този начин ще намалят разходите за заеми за компаниите и домакинствата в реално изражение.

Ако лихвените проценти на ЕЦБ останат нулеви въпреки ръста на инфлацията, това ще стимулира местното търсене в периферните икономики, както и износа ѝ към страните от ядрото, твърдят тримата автори на доклада.

„Фискално разширяване в ядрото може да е от полза на периферията, ако паричната власт не реагира на получения инфлационен натиск“, пишат в доклада икономистите от Испанската централна банка Оскар Арсе, Самуел Уртадо и Карлос Томас – част от работната група на ЕС, бореща се с ниската инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още