IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Фискални разходи на страните в ядрото на Европа ще помогнат на периферните

Според нов доклад с фискални стимули ще се преборят ефектите от "структурните реформи"

16:56 | 25.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фискални разходи от страните от „ядрото“ на еврозоната, например Германия, ще помогнат на по-слабите икономики в периферията на региона във време, когато лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) са нулеви, сочи доклад на банката, представен в четвъртък.

Авторите подкрепят фискални стимули в ядрото на еврозоната, за да се преборят ефектите от „структурните реформи“, които временно намаляват цените и заплащането в периферните страни като Гърция, Португалия и Испания.

Докладът предлага допълнителни инструменти за председателя на ЕЦБ Марио Драги, който от дълго време призовава страните да се възползват от „фискалното пространство“, налично съгласно европейските правила, и да засилят темпа на реформите.

Неговият призив засега не бива чут, като Германия, която има най-големия си бюджетен дефицит от обединението през 1990 г., не е склонна да развърже кесията си.

Проучването открива, че разходите в страните от ядрото, сред които Германия, Франция и Холандия, ще засилят инфлацията в еврозоната, като по този начин ще намалят разходите за заеми за компаниите и домакинствата в реално изражение.

Ако лихвените проценти на ЕЦБ останат нулеви въпреки ръста на инфлацията, това ще стимулира местното търсене в периферните икономики, както и износа ѝ към страните от ядрото, твърдят тримата автори на доклада.

„Фискално разширяване в ядрото може да е от полза на периферията, ако паричната власт не реагира на получения инфлационен натиск“, пишат в доклада икономистите от Испанската централна банка Оскар Арсе, Самуел Уртадо и Карлос Томас – част от работната група на ЕС, бореща се с ниската инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
На теория звучи резонно, но на практика не виждам как ще накараш някого, против волята му, да харчи повече от досега. Ако ставаше въпрос за британци или американци, може би щеше да е друго. В случая с швабите обаче не виждам как ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
karadjata
преди 7 години
''като Германия, която има най-големия си бюджетен дефицит от обединението през 1990 г''не е дефицит а излишък инвесторе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още