fallback

Канцлерът на Австрия: Starbucks и Amazon плащат по-малко данъци от павилион за наденички

Facebook и Google изсмукват рекламния потенциал на икономиката, но не плащат корпоративен данък и налог върху рекламната дейност, заяви Кристиан Керн

12:33 | 03.09.16 г. 13

Многонационални компании като веригата от кафенета Starbucks и платформата за онлайн търговия Amazon плащат по-малко данъци в Австрия от типичните за нея павилиончета за вурстове, заяви в публикувано вчера интервю австрийският канцлер Кристиан Керн, предаде Ройтерс.

Керн, който е председател на Австрийската социалдемократическа партия и управлява в рамките на центристка коалиция, разкритикува и интернет гиганти като Google и Facebook, като заяви, че ако те плащат повече данъци, ще има по-големи субсидии за печатните медии.

"Всяка виенска сладкарница, всяко павилионче за вурстове плаща повече данъци в Австрия, отколкото многонационалните корпорации", посочи Керн в интервю за местния вестник "Стандарт", цитирано от БТА.

"Това се отнася за Starbucks, Amazon и други компании", каза той, като похвали решението на Европейската комисия от тази седмица, че компанията Apple трябва да плати на ирландските власти до 13 милиарда евро, получени като данъчни облекчения, тъй като смята това за нерегламентирана държавна помощ.

Керн разкритикува държавите от ЕС с ниски данъци, които са привлекли мултинационални компании и поради това са наблюдавани внимателно от Брюксел.

"Действията на Холандия, Люксембург или Малта са всъщност липса на солидарност с останалата част от европейската икономика", заяви той.

Керн не каза, че Facebook и Google ще трябва да плащат повече данъци, но подчерта, че те осъществяват значителни продажби в Австрия, оценявани на по над 100 милиона евро за всяка компания, а същевременно са наели на работа относително малко хора - "малко над десет" за Google и "както се твърди, дори и по-малко" за Facebook.

"Те изсмукват рекламния потенциал на икономиката, но нито плащат корпоративен данък, нито съществуващия в Австрия налог върху рекламната дейност", каза Керн, който стана канцлер през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още