IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобата на Apple, или как ЕС размаха пръст срещу вратичките в данъчните закони

Решението на комисията да глоби американската компания е предупреждение, че повече няма да бъдат толерирани подобни сделки

10:54 | 31.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дните, в които големите американски технологични компании могат лесно да уредят плащането на по-малки данъци в Европа, са към своя край, пише в свой анализ Bloomberg.

От десетилетия компании като Apple, които генерират значителни приходи в чужбина, се насочват към Ирландия, Холандия и Люксембург, където разчитат на гъвкавите фискални режими, за да намалят данъците, които плащат.

Във вторник еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер изпрати най-силния сигнал, че Европа вече няма да позволява подобни стратегии, като обяви, че Apple трябва да плати 14,5 млрд. долара заради данъчната си сделка с Ирландия.

"Всяка глобална компания, която трябва да плаща данъци на отделните страни в Европейския съюз (ЕС), сега трябва да погледне назад и да се запита дали някои от нейните споразумения не могат да бъдат обект на подобни атаки“, коментира Томас Кук, професор в McDonough School of Business в Джорджтаун.

По думите му това е първият сигнал от този род, а ще видим още през следващите месеци.

Вчера ЕК разкри, че Apple е сключила споразумение с ирландското правителство, което е позволило на компанията да плаща по-ниски данъци върху продажбите си в Европа. Комисията обяви, че Apple е получила незаконно по-благоприятно данъчно облагане, което ѝ е позволило да плаща данъчна ставка върху европейската си печалба в размер на 1% през 2003 г. до 0,005% през 2014 г. (Стандартната ставка на корпоративния данък в Ирландия е 12,5%, за компаниите от производствения сектор е 10%  - бел. ред.) Apple и Ирландия обявиха, че ще обжалват решението.

По-големи усилия

И все пак ходът на Вестагер е част от по-големи усилия за затварянето на вратичките, които европейските регулатори дават на чуждестранните корпорации. Alphabet, компанията майка на Google, също се е възползвала от данъчния режим в Ирландия чрез т.нар. „Двоен ирландски“ механизъм за спестяване на милиарди от данъци върху международната си печалба.

Amazon.com използва подобен процес, за да изпраща печалбата си в Люксембург. Американската компания за електронна търговия заяви на властите в Европа, че интелектуалната собственост върху нейната платформа за пазаруване е изключително ценна, което оправдава милиардите необложени приходи, които е прибрала, откакто е прехвърлила технологичните си активи в Люксембург преди десетилетие.

В САЩ тя омаловажи стойността на същите активи, за да обясни защо е платила толкова малко данъци за лицензирането им. Това предизвика разследване от двете страни на Океана и доведе до промяна на политиката на компанията през 2015 г., като тази практика до голяма степен беше елиминирана.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още