IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" получи първото разрешение от Турция за реализацията на "Турски поток"

Руската газова компания приема тази стъпка като доказателство за ангажираността на Анкара към проекта

17:32 | 07.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маршрутът на &quot;Турски поток&quot;. Графика:<em> Газпром</em></p>

Маршрутът на "Турски поток". Графика: Газпром

Руската газова компания "Газпром" е получила по дипломатически път първо разрешително от турските власти за реализацията на "Турски поток". Това съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на съобщение на компанията.

За възобновяването на проекта се заговори още след срещата на президента Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган. Конкретни действия обаче бяха договорени през миналата седмица след среща на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер и турския министър на енергетиката Берат Албайрак.

Тогава двамата се разбраха за бързо приключване на всички необходими процедури за началото на реализацията на проекта.

Първото изпратено разрешително е доказателство за заинтересоваността на турската страна към газопровода, коментират днес от "Газпром". Алексей Милер заяви, че това е свидетелство, че се пристъпва към практическата реализация на проекта.

По-рано руският енергиен министър Александър Новак коментира, че строителството на първата тръба на "Турски поток" може да започне още през октомври.

Проектът за газопровод по дъното на Черно море беше замразен само година след неговото официално обявяване в края на 2015 година. Преди това обаче Русия и Турция дълго време не можеха да постигнат съгласие по реализацията на проекта и турската страна бавеше разрешителните за строежа. 

Сега, със затоплянето на отношенията между Русия и Турция, проектът се придвижва скоростно. Плановете са до 2019 година да бъде готова първата тръба, която ще захранва директно турския пазар. Разширение на газопровода може да бъде реализирано, но след одобрение на Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
national power
преди 7 години
Бе Газпром не слушат наште доморасли изкукуригали дъртаци титулувани кат енергийни експерти.Не слушат и ще строят патока.Напук на седесарско гербаджийската некадърност и простотия.А ние след три години ще плеснем с ръце и ще се прегърнем а Булгаргаз и Булгартрансгаз ще отлетят в един по добър свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още