IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Гърция с интерес към газопровод от Русия, но само с разрешение на ЕК

Страната може да се превърне в транзитираща държава на руски газ с реализацията на "Турски поток"

16:29 | 06.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция не крие заинтересоваността си от участие в нов газопровод за доставки на руски природен газ за Европа. Но реализацията на подобен проект зависи от Европейката комисия, пише РИА Новости.

В коментар пред агенцията гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис припомни за подписания меморандум за разбирателство между Газпром, гръцката DEPA и италианската Edison. В документа беше дискутирана възможността за пренос на газ от Русия до Италия чрез газопровод по дъното на Черно море, но без да бъде уточнено през коя държава ще преминава.

Подписването на това споразумение през пролетта предизвика спекулациите за възобновяването на "Южен поток" и дори се очакваше руският президент Владимир Путин да съобщи за размразяването на проекта по време на посещението си в Атина през май. Гръцкият премиер Алексис Ципрас беше категоричен след визитата, че газът трябва да е мост на сътрудничество в региона, а не причина за стълкновения.

Сега обаче за "Южен поток" вече не става дума, коментират и от руска, и от българска страна. Вероятността за транзит на газ към Европа през територията на Гърция обаче дава "Турски поток". Една от тръбите на газопровода ще захранва директно турския пазар, но другата - ако бъде реализирана, ще бъде за европейските потребители.

Владимир Путин вече заяви, че изграждането на газопровод към Европа - който и да е той, Русия ще има нужда от "железобетонни" гаранции.

За Панос Скурлетис затоплянето на руско-турските отношения ще даде шанс за реализацията на проекта за транзит на газ през Гърция за Европа. Това ще е в съзвучие с европейската стратегия за диверсификацията на пътя на природния газ, допълни той. Преговорите за реализацията на тази идея обаче са все още в много начална фаза, призна още Скурлетис.

Много е рано да се говори за времева рамка, срокове и графици, категоричен е той.

В понеделник България представи своята идея за изграждането на газов хъб край Варна. Премиерът Бойко Борисов вече предупреди, че очаква от ЕК същото отношение към Гърция, както и към България и плановете за "Южен поток". В противен случай София ще се възползва от правото си на вето, каза още българският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 7 години
Хайде сега и вярната на РФ Гърция каза ще го правим по правилата на ЕК ... нищо чудно що няма коментари под статията - още не са пратени опорките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още