IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде одобрението си за газовия хъб "Балкан"

Няма да позволим България да бъде заобиколена от газовите потоци, коментира премиерът Бойко Борисов

12:06 | 05.09.16 г. 37
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия даде благословията си за изграждането на газовия хъб "Балкан", стана ясно по време на инвеститорската конференция за съоръжението, която се провежда във Варна. Това одобрение вече дава основание за започване на преговори за събиране на максимални количества природен газ, коментира в своето приветствие към участниците в конференцията премиерът Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че ЕС е длъжник на България по отношение на газовите доставки, защото страната е била лоялна и дисциплинирана и е изпълнила всички европейски изисквания.

"Няма да позволим България да бъде заобиколена и ще използваме правото си на вето", каза Бойко Борисов.

Той посочи, че през последните години България е направила инвестиции в модернизацията на газопреносната мрежа и капацитетът й се повишава с 15 млрд. куб. метра годишно и страната е изгоден партньор за всички, които имат интерес към транзит на природен газ в Европа.

България освен това има стратегическо положение за газовия хъб, посочи още премиерът. Ако страната не реализира проекта и остане само с газовата си връзка с Гърция - IGB, отново ще останем зависими, посочи още българският премиер във Варна. Така страната може да се превърне от основен транспортьор на газ за региона във вносител.

България ще очаква тристранни срещи - между Европейската комисия, България и всеки, който е готов да участва в хъба.

Интерес към него има проявен от Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия, анонсира още българският премиер.

Той посочи, че досега преговори с руската страна за газовия хъб не са били водени, защото той е бил само на идеен проект и без одобрението на Брюксел.

Борисов призова Европейската комисия да следи за стриктното изпълнение на европейските правила и по отношение на Гърция, ако Русия реши да внася газ в Европа през "Турски поток". Първоначалната идея на този газопровод е част от газа да отива за турския пазар, а част - за Европа през газов хъб близо до турско-гръцката граница.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз", Георги Гегов, коментира в началото на конференцията ,че са изготвени четири варианта за реализация на проекта и начини за финансиране.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна. Според него проектът не е конкурентен на другите газоразпределителни центрове, които се обсъждат или изграждат в момента. 

Дончев каза малко по-късно пред БНТ, че източниците на газ за нашия хъб са няколко - руски газ през нов газопровод или през съществуващия Балканския газопровод (през Украйна и Румъния), от Каспийския регион, втечнен газ от терминалите на Гърция и Турция, както и от собствен добив. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 7 години
Жалко за България, но съветската национализацията и колективизацията я унищожиха и продължават, чрез Десе протежетата си съд и прокуратура и червените фанатици да избират най-големите маскари, който всеки път ни обират, но те продължават да ги избират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 2
vladconsult
преди 7 години
Жалко за България, последните правителства и олигархични обръчи я унищожиха. 3.5 милиарда лева за КТБ, 3 милиарда за Белене, пропуснати ползи за преноса на газ още 3.5 милиарда и никакъв газ няма да се транзитира след 2019. Но затова пък 200 милиона за нови газ станции и обогатяване на новите ологарси и техните обръчи, които първи ще избягат от България като я ограбят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
mistt
преди 7 години
да ви *** и коректорите, що изтрихте гъзицата бре?Кат нема гъзз, с кво ша се пуни хъбо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 2
mistt
преди 7 години
хъб Балкан ша се пълни от банкянския ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
През януари 2014г консорциум от Total, OMV и Repsol завършват 3D сеизмично сканиране на блок Хан Аспарух в Черно море с площ от 14,220 km2, като заснемат 3,800 км2 от тях. Към 1 май 2014г OMV информира акционерите си, че запасите на газ в българския блок на Черно море вероятно ще са около 100bcm въпреки, че преди това е имало надежди и за 500bcm. След пълна обработка на резултатите е планирано да се направят два сондажа за газ и нефт от Total. Първият сондаж вероятно ще е на 2км под вода и на 4км дълбочина, като ще се забави поне до първата половина на 2016г, поради резкия спад на цените на нефта и газа.От Total са договорили да използват сондажния кораб Noblе Globetrotter II, построен през 2012г, собственост на Хюстънската фирма Noblе, който е изключително съвременен и може да сондира над 12,000м дълбочина при над 3000м във вода, може лесно да премине под моста на Босфора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Близо до Червен бряг, до село Девенци и на няколко други близки места, американската фирма от Денвър, Colorado Direct Petroleum Exploration през 2008г. години открива залежи около 6bcm. През 2011г дейността й в България е придобита от друга фирма в Далас - ТransAtlantic Petroleum. Държавата й дава 35 годишен лиценз за добив през ноември 2012г за кладенеца Deventci-R1, който е на дълбочина 4,700 метра и с налягане около 700 атмосфери, като се очакваше още през 2013г да започне добив. Добивът не започна, главно защото депутатите ни "се объркаха" по неясни причини и гласувайки по това време забрана за добива на шистов газ, забраняват на практика и добива на конвеционален газ. През 2014г запасите в околните находища включително и в близост до Етрополе и Ловеч вероятните запаси се оценяват за около 22bcm, но все се намират причини реалният добив да се отлага и отлага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Газохранилища не се строят. Те се разполагат в подходящи и вече изчерпани находища. Строят се помпено-нагнетателни станции с необходимия дебит и се свързва с тръбопреносната мрежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
В момента Petroceltic добива газ от малки находища в плитки води около Галата, Калиакра и Каварна с доказани залежи за 3 милиарда куб.м. След като се изчерпят тези залежи там плановете са да бъде разположено второто българско газохранилище със собствен капацитет от вече доказаните 3 милиарда куб.м.Opk - кажи колко е капацитета на газохранилището в Баумгартен и каква площ заема? Или и то не съществува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 4
novak li sam
преди 7 години
Ти си голям симпатяга. Да не си самият Боко?Само той може така да представя несъществуващи неща за дадености.Къде са тези открити залежи в Черно море и, ако ги има, дали ще се експлоатират, а ако се експлоатират дали като се изчерпят ще е изгодно да се нагнетяват с газ, чиято крайна цена след нагнетяването да е по-ниска от текущата на пазара?Май наистина си Боко или поне от неговите клакьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Амиго, представи си един резервоар с диаметър 50 метра и височина да речем 20 метра. Та той събира почти 40 000 куб. метра. Сега раздели 1 млрд на 40к и ще получиш 25хил. резервоара! Като площа дето ще я заемат е мнимум 2500м2 за резервоар или около 62 кв.км само за резервоарите + за обслужващи съоръжения, става чудо с площа на Девня. Такова нещо НИКОГА няма да се построи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още