fallback

ЕС се подготвя за засилване на военната координация

Brexit улеснява сближаването в сферата на отбраната, на което Великобритания беше основен опонент

10:20 | 08.09.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор

Брюксел напредва с амбициозния си план за засилване на военното координиране в Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times. Европейските лидери се стремят да се обединят в блока след решението на Великобритания да го напусне, допълва изданието.

Планът изразява усилията за укрепване на антитерористичната отбрана. Той включва предложение за създаване на единна команда на съвместните европейски военни операции, както и разполагането на бойни групи на ЕС и общи инвестиции за военна техника. 

Планът призовава и за задължителни цели за политики като стандартизиране на военното оборудване. На тази база държавите членки в ЕС ще бъдат групирани точно както се групират и по отношение придържането им към фискалните правила на съюза.

Инициативата се посреща със скептицизъм в някои от държавите членки. Очаква се обаче тя да е едно от основните направления, за които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще говори в редовната си годишна реч пред Европейския парламент (ЕП) през следващата седмица.

Великобритания отдавна се противопоставя на идеята за по-близка отбранителна координация в ЕС. Решението на Лондон да напусне съюза обаче отваря вратата за нови европейски операции в сферата на отбраната и сигурността, посочва изданието.

Заради изборите в Германия и Франция през следващата година официални лица в Брюксел, пожелали анонимност, вярват, че конкретните елементи на плана "Европа на отбраната" ще бъдат изчистени до края на тази година.

Обръщението на Юнкер към ЕП в Страсбург следващата сряда ще се състои два дни преди той да представи предложенията си към лидерите на ЕС на срещата на върха в Братислава, посветена на Brexit.

Обсъжда се създаването на "постоянно структурирано сътрудничество", което ще позволи на държавите членки, желаещи да започнат военна координация, да го направят без да са необходими законодателни промени и без да им се налага вето от държави, възразяващи срещу сближаването в сферата на отбраната.

Според дипломати планът не предвижда създаването на единна европейска армия. Инициативата обаче засяга чувствителни оперативни области, запазени за НАТО. Общо 22 от държавите на ЕС са членки на Алианса.

Планът идва и на фона на усилията на Франция, Италия и Германия да засилят сътрудничеството в развитието на военните технологии. Това се разглежда и като опит да се стимулира европейската отбранителна промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още