IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се подготвя за засилване на военната координация

Brexit улеснява сближаването в сферата на отбраната, на което Великобритания беше основен опонент

10:20 | 08.09.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
ЕС се подготвя за засилване на военната координация

Брюксел напредва с амбициозния си план за засилване на военното координиране в Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times. Европейските лидери се стремят да се обединят в блока след решението на Великобритания да го напусне, допълва изданието.

Планът изразява усилията за укрепване на антитерористичната отбрана. Той включва предложение за създаване на единна команда на съвместните европейски военни операции, както и разполагането на бойни групи на ЕС и общи инвестиции за военна техника. 

Планът призовава и за задължителни цели за политики като стандартизиране на военното оборудване. На тази база държавите членки в ЕС ще бъдат групирани точно както се групират и по отношение придържането им към фискалните правила на съюза.

Инициативата се посреща със скептицизъм в някои от държавите членки. Очаква се обаче тя да е едно от основните направления, за които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще говори в редовната си годишна реч пред Европейския парламент (ЕП) през следващата седмица.

Великобритания отдавна се противопоставя на идеята за по-близка отбранителна координация в ЕС. Решението на Лондон да напусне съюза обаче отваря вратата за нови европейски операции в сферата на отбраната и сигурността, посочва изданието.

Заради изборите в Германия и Франция през следващата година официални лица в Брюксел, пожелали анонимност, вярват, че конкретните елементи на плана "Европа на отбраната" ще бъдат изчистени до края на тази година.

Обръщението на Юнкер към ЕП в Страсбург следващата сряда ще се състои два дни преди той да представи предложенията си към лидерите на ЕС на срещата на върха в Братислава, посветена на Brexit.

Обсъжда се създаването на "постоянно структурирано сътрудничество", което ще позволи на държавите членки, желаещи да започнат военна координация, да го направят без да са необходими законодателни промени и без да им се налага вето от държави, възразяващи срещу сближаването в сферата на отбраната.

Според дипломати планът не предвижда създаването на единна европейска армия. Инициативата обаче засяга чувствителни оперативни области, запазени за НАТО. Общо 22 от държавите на ЕС са членки на Алианса.

Планът идва и на фона на усилията на Франция, Италия и Германия да засилят сътрудничеството в развитието на военните технологии. Това се разглежда и като опит да се стимулира европейската отбранителна промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 7 години
Руска мечка, голяма ама празна, няма "матреал". Веднъж през 17 год и сега през 90-те всичко свястно изчезна и е в предсмъртна агония и е непредсказуема. С Украйна го показа, че само като империя може да съществува. Днес в Украйна утре може да е у нас. То у нас няма какво да търси, че след нейната дружба с трън да завъртиш няма какво да закачиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Честно - въобще не мога да си представя какво толкова има в тая Русия та толкова много хора са тръгнали да я завладяват или унищожават? Ти случайно да знаеш? За Хитлер имам що-годе някакво приемливо обяснение, че са го принудили, ама за Наполеон наистина въображението ми е напълно безсилно да си представя като какво въобще е тръгнал да търси там. За мен руската мечка си е руска мечка. Като не я закачаш тя си спи. Господ да не ти дава да я закачиш, обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 7 години
... русия трябва да бъде унищожена !!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
със всеки минус долу на ФАКТИТЕ ОТ ШУТИН, СТЕ КАТО НЕГО СЪЩИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ И БОЛНИ СЪЩЕСТВА!!!! ТАКА ЛИ Е ???А ТОВА СЕГА КАКВО ЛИ Е ??http://sprotyv.info/sites/sprotyv/files/styles/big/public/b-00095077-a-00002106.jpg?itok=oy_9Fl1WЕвропейцам наглядно показали масштабы российской агрессии против Украины. ИНФОГРАФИКАhttp://sprotyv.info/ru/news/kiev/evropeycam-naglyadno-pokazali-masshtaby-rossiyskoy-agressii-protiv-ukrainy-infografikaММАМИЦАТА ВИ И ЧЕРВЕН ТЕРОРИСТИ, ЧЕ И БЪЛГАРИ ПРОДАЖНИ, КАК МОЖЕ ДА СТЕ ТАКИВА МАЗНИ НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ПОНЕ МАЛКО, ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ НЕКАДЪРНИ ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
а тоя КАКЪВ СЕ ОКАЗА, ПО ЛОШ ОТ ШУТИН= ТЕРОРИСТА!!! ???Тръмп предлага "мир чрез сила" с увеличаването на военния бюджет на САЩ.http://***.dnevnik.bg/sviat/2016/09/08/2823572_trump_predlaga_mir_chrez_sila_s_uvelichavaneto_na/?ref=rssЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ, КАК СТЕ ВИЕТЕ ЛИ ОТ БОЛКА И НЕМОЩ!!??? РАЗПАДАТЕ СЕ И СИ ОТИВАТЕ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
Махмуд Абас е бил агент на КГБ в Сирияhttp://***.mediapool.bg/mahmud-abas-e-bil-agent-na-kgb-v-siriya-news253847.htmlХа, грешка било разпадането на тоталитарните режими, сега това ли взехте да пеете колективно мислещите !!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Определено никой няма нужда от възраждане на съветската армия под ново име - европейска армия. юнкер многократно е изразявал своето възхищение към троцки, създателят на съветската армия и сега иска да извърви пътя на своя идол в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Съгласен съм, защо пък не ЕС у нас да налади производство на общоевропейска авиация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
lyusien
преди 7 години
Прекрасно Скоростно изграждане на обща европеиска армия гранични служби и емигрантски такива 2 % разходи от бюджетите на страните членки Стандартизиране на въоръженията и доставка на такова предимно произведено в Е С Тогава въобще няма да питаме защо самолети от Полша Германия Гърция или Румъния патрулират над българското небе На тях ще има знак със звездите на Е С Колкото по бързо стане това толкова по добре за Е С и членките му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още