IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава силно волатилна

Суровината поскъпна в четвъртък с над 4% след новините за рекордния спад на резервите в САЩ, но в петък отново пое надолу

10:04 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола отново започнаха да се понижават в петък след внезапния си скок от над 4% през предишния ден в резултат на изненадващо големия спад на резервите от суров петрол в САЩ вследствие на рекордния нисък внос през Мексиканския залив, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол и сорта Брент отчитат ръст от около 6% през тази седмица и са напът да отбележат най-голямото си седмично повишение от три седмици насам, на фона на договорката от понеделник между големите производители Саудитска Арабия и Русия за сътрудничество за стабилизиране на петролния пазар.

Сортът Брент за доставките през ноември поевтиня с 1,18% до 49,40 долара за барел към 9:50 ч. българско време, след като се вдигна с 2,01 долара, или 4,2%, до над 50 долара за барел за пръв от две седмици. 

Фючърсите върху американския суров петрол също се понижават с 1,05% до 47,12 долара за барел, след като се вдигнаха с 2,12 долара, или 4,7%, в четвъртък.

„Спред търговията ускорява натрупването на печалба“, казва Канаме Гокон, стратег в Okato Shoji в Токио.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 14,5 млн. барела миналата седмица до 511,4 млн. барела – най-големия седмичен спад от януари 1999 г., сочат държавните данни.

Вносът през Мексиканския залив се е понижил до 2,5 млн. барела на ден, което е най-ниското им ниво от поне 1990г., когато започва събирането на данните.

Според трейдърите вносът е намалял, тъй като се е отложило разтоварването на кораби в Тексас и Луизиана заради тропическата буря Хермин.

Пазарните участници се отърсват и от нарастващите геополитически рискове, включително поредния ядрен тест на Северна Корея.

В същото време в петък китайските данни показаха, че инфлацията на потребителските цени се е забавила до най-слабия си темп от почти година през август, макар че окуражаващата умереност в дефлацията на цените на производителите засили последните доказателства за стабилизиране на икономиката.

Средното производство на петрол в Русия е нараснало до близо 11 млн. барела на ден от 1 до 7 септември, казват източници от индустрията за Ройтерс, от 10,71 млн. барела на ден през август.

Пазарът на петролни опции показва, че трейдърите не залагат особено ОПЕК и Русия да постигнат съдържателна сделка този месец за контрол на добива. Организацията и страни извън картела ще проведат неформални разговори в Алжир между 26 и 28 септември.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още