IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици хиляди каталунци демонстрираха за независимост

Въпреки големия брой хора, те са много по-малко спрямо миналогодишния митинг в Каталуня, на който само в Барселона излязоха 1,4 млн. души

13:36 | 12.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 800 хил. души излязоха по улиците на Барселона и други големи градове в испанската автономна област Каталуня на свикани от местните националисти митинги в неделя с искане за независимост, предаде Ройтерс.

Според полицията само в Барселона са се събрали 540 хил. души. Въпреки големия брой хора, те са много по-малко спрямо миналогодишния митинг в Каталуня, на който само в каталунската столица излязоха 1,4 милиона души.

Председателят на каталунското правителство Карлес Пучдемон призова за подкрепа за „превръщането на Каталуня в независима държава". 

Въпреки това мненията по въпроса са разделени, включително и сред най-голямата местна политическа формация - "Обединени за "Да!" и нейните съюзници от радикалната левица (CUP).

Пучдемон, който пое властта през януари, е изправен пред вот на доверие на 28 септември, след като се опита да договори с Мадрид отцепване на областта.

В района с над 7,5 млн. жители (16% от общото население на Испания), който обаче най-силният икономически регион и генерира цели 19% от брутния вътрешен продукт на страната, от години се спори за отделяне от Испания. Но централното правителство се противопоставя на това. Испанското правителство многократно блокира опитите за нов референдум за отделяне на автономната област.

През 2014 г. каталунските националисти проведоха референдум, който обаче не се признава за легитимен от централната власт, а 80% от гласувалите на него се обявиха за отделяне от Испания.

В неделя каталунците отбелязаха своя национален празник, т.нар. "Диада", когато се чества  денят, в който през 1714 г. Барселона попада под управлението на лоялните на Мадрид войски по време на т.нар. Война за испанското наследство.

От месеци обаче страната е политическа безизходица, след като в рамките на само шест месеца испанците гласуваха два пъти за нов парламент, но страната продължава да няма правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още