IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Каталуния одобри пътна карта за отделянето от Испания

Депутатите възложиха на още несформираното правителство на провинцията изготвяне на нова Конституция и създаването на данъчни служби

16:05 | 09.11.15 г. 2
Парламентът на Каталуния одобри пътна карта за отделянето от Испания

До 2017 година Каталуния ще бъде независима от Испания държава с форма на управление - република, предвижда пътна карта, одобрена от регионалния парламент на провинцията. Това съобщава The Washington Post. Документът беше одобрен със 72 гласа "за", а срещу него гласуваха 63-ма депутати.

С вота си депутатите възложиха на правителството, което обаче още не е сформирано, да започне процес по изработване на нова Конституция, която да бъде одобрена от гражданите на Каталуния на референдум. Ще бъдат създадени и данъчна администрация, както и социални служби.

Всъщност малко по-късно днес ще стартира и процедурата за създаването на ново правителство в Каталуния. Шансовете на Артур Мас за нов мандат засега обаче не изглеждат много сигурни - той е подкрепен само от коалицията "Заедно За", която има 62 гласа в парламента. За да бъде избран, Мас има нужда от 68 гласа.

Другата сепаратистка организация - "Кандидати за народно единство" (CUP), е против него заради разследването за корупция, което се води срещу неговата партия и консервативната политика по отношение на бедността.

Предложението за изготвяне на пътна карта за независимостта на Каталуния беше внесено от сепаратистката коалиция "Заедно За" и крайнолявата "Кандидати за народно единство". Двете политически формации имат болшинство в 135-местния парламент, базиран в Барселона.

Подробностите около документа бяха съгласувани между организациите, работещи за отделянето на Каталуния от Испания още в края на октомври. Тогава и премиерът на Испания Мариано Рахой коментира, че ще предприеме законодателни действия, ако парламентът в Каталуния одобри план за независимост. Очаква се по-късно днес и изявление на Рахой по казуса, допълва още WP.

С гласуването си каталунският парламент декларира "процес на демократично прекратяване на връзките, което не е обект на решения на институциите на испанската държава". По този начин регионалното правителство може да откаже да се съобрази с решенията на централната власт, коментира още изданието.

С този ход ще може да бъде прескочено и евентуалното решение на Конституционния съд на Испания, което да обяви пътната карта за независимостта на Каталуния за противоречаща на Конституцията на страната.

Справянето с кризата в Каталуния ще бъде и истинският тест за управляващата Народна партия на Мариано Рахой преди изборите, насрочени за 20 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Тука ще става голям джангър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още