IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ прави рокади в екипа си за по-добра координация при преговорите за Brexit

Новите назначения показват, че банката планира да помогне на Министерството на финансите във вероятно интензивните и продължителни преговори

17:32 | 14.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) направи рокади по високите етажи на ръководството си, за да може чрез екипа си да координира работата, свързана с потенциалното излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи Bloomberg.

Виктория Сапорта е повишена до изпълнителен директор за т. нар. благоразумна политика. Тя ще се отчита пред Джон Кънлиф, който е заместник-управител за финансовата стабилност, и Сам Уудс, заместник-управител по благоразумна регулация и главен изпълнителен директор на Службата по банковия надзор към АЦБ.

Фил Еванс, бивш директор по международните въпроси, става директор за финансова политика и ще се отчита пред Сапорта. 

По-рано Виктория Сапорта работеше в сферата на финансовата стабилност и се занимаваше с рамката на макропруденциалната политика и международните банкови регулации.

Началникът на Сапорта – Джон Кънлиф – е сред ветераните в банката и преди е бил постоянният представител на Великобритания в ЕС и съветник на правителството по европейските въпроси.

Тъй като Brexit се очаква да окаже въздействие върху финансовия сектор във Великобритания и застрашава способността на банките да правят бизнес в Европейския съюз, новите назначения показват, че АЦБ планира да помогне на Министерството на финансите във вероятно интензивните и продължителни преговори.

Централната банка вече е центъра на обществения дебат за Brexit. Регулаторът изготви планове за действие и предостави допълнителна ликвидност преди референдума в края на юни. Управителят Марк Карни пък беше обвинен, че с предупрежденията си за вероятна рецесия е заел политическа позиция, а именно – че подкрепя оставането на страната в ЕС. След гласуването банката понижи основния лихвен процент от 0,5% до 0,25%.

Съобщението за рокадите идва два дни след като заместник-управителят Минуш Шафик обяви, че напуска поста си, за да оглави London School of Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още