fallback

Пол Кругман: Grexit щеше да е най-добрият вариант за Гърция

Нежеланието на Ципрас да извади страната от еврозоната е отслабило позицията на страната пред кредиторите, смята икономистът

13:37 | 15.09.16 г. 6

Grexit (излизането на Гърция от еврозоната - бел. ред.) не се случи, но щеше да бъде най-добрият вариант за Гърция, смята нобеловият лауреат Пол Кругман. Той участва във форум в гръцката столица Атина, посочва "Катимерини".

Според икономиста европейските елити са дълбоко ангажирани със запазването на целостта на еврозоната. Нежеланието на премиера Алексис Ципрас да извади страната от валутния съюз пък е отслабило позициите на Гърция при преговорите с кредиторите.

За да можеше да постигне добро споразумение, "Гърция трябваше да бъде готова на екстремизъм, да напусне, но не беше", посочи още икономистът.

Първото правителство на СИРИЗА дойде на власт в началото на 2015 година с обещания да сложи край на споразуменията с кредиторите. Всъщност лидерът на партията - днешният премиер Алексис Ципрас, никога не е коментирал, че ще извади Гърция от еврозоната. Той обаче намекваше, че кризата в Гърция може да обхване целия паричен съюз.

В крайна сметка след продължителни преговори и крайно лявата политическа формация също стигна до преговори с международните институции и прие нов, трети поред заем за спасяването на Гърция.

В момента тече работата по първия преглед за изпълнението на подписаната през август 2015 година програма. Атина очаква от кредиторите поредния транш от 2,8 млрд. евро, в замяна на които страната трябва да извърши редица реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още