IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след референдума в Гърция - как от Oxi стана Да

Част от драматичните последици от играта на нерви между Ципрас и кредиторите още са факт, но страната пое по нов курс

08:02 | 05.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Споровете с кредиторите вече са изгладени и Гърция пое по нов курс. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Споровете с кредиторите вече са изгладени и Гърция пое по нов курс. Снимка: Архив Ройтерс

На 5 юли 2015 г. гърците бяха призовани до урните, за да отговорят на въпроса дали правителството да продължи да преговаря с кредиторите си по втората спасителна програма. Официалните резултати сочат, че огорчените и уморените от дълбоките икономии гърци са против тези преговори и малко над 61% от гласувалите казаха "не" на кредиторите.

Броени дни след това обаче техният премиер направи точно обратното и сложи подписа си под трето спасително споразумение на стойност почти 90 млрд. евро, но срещу нови тежки реформи, приватизация и повишаване на данъците. Седмица по-рано Алексис Ципрас беше категоричен, че тези искания са неприемливи. След 17 часа преговори условията обаче бяха приети

Трудно е да се каже доколко успокояват политическите обяснения, че с референдума е отхвърлена втората, а не подписване на третата програма, или че с преговорите са договорени повече пари срещу реформи, които така или иначе са нужни.

Но е факт, че гърците се сбогуваха с илюзиите, че страната може да се справи с кризата сама, без помощта на кредиторите. Неотдавна самият Алексис Ципрас си призна, че правителството му се е водело от "грешни представи" в първите месеци на управлението си.

Година по-късно Гърция е част от еврозоната и ЕС, а второто правителство на СИРИЗА е много по-умерено в исканията си към кредиторите. Отцепниците от управляващата партия, които настояваха за връщане на драхмата, дори не влязоха в парламента при предсрочните избори през есента. За сметка на това Ципрас получи доверието на гърците и втори мандат на управление, макар и с крехко парламентарно мнозинство.

Част от драматичните последици от играта на нерви между правителството на СИРИЗА и кредиторите обаче все още са факт - гърците могат да теглят ограничени суми от банковите си сметки. Капиталовият контрол, макар и смекчен, вероятно ще остане до края на годината.

Статистиката също може да покаже до какво е довел сблъсъкът на премиера Алексис Ципрас с кредиторите за гръцката икономика. За година износът е намалял с 11,7%, потреблението - с 4,3 на сто, показват данните на Гръцката конфедерация на търговията и предприемачеството (ESEE), цитирани от "Катимерини". По-малко фирми са отворили врати до средата на 2016 година, спрямо същия период на 2015 година.

От бизнес организацията обаче са и обнадеждени - макар и по-малко, има и новооткрити фирми в страната, които успяват да се справят в трудната ситуация. Факт е също така и че икономиката реагира много по-добре от очакваното и брутният вътрешен продукт на Гърция се повишава с 0,3% през миналата година.

От части обаче това се дължи на потреблението. За броени месеци гърците изтеглиха голяма част от спестяванията си от местните банки и под заплахата от Grexit - напускане на еврозоната, вложиха парите си в стоки. Сега обаче този стимул липсва и очакванията са, че през тази година гръцката икономика отново се свие, при това на фона на тежки реформи - повишаване на данъци и акцизи, намаляване на пенсии и орязване на публични разходи.

С решаването на проблема за връщането на старите кредити - парите от спасителната програма отиват основно за това, правителството обаче си отваря възможността спокойно да търси начини за стимулиране на икономическия растеж и успехът в някои сектори се вижда.

Преди месец Алексис Ципрас направи пред бизнеса преглед на стартиралите инфраструктурни проекти, сред които метрото в Солун и Атина, магистрали, Трансадриатическият газопровод (ТАР) и дори газовата връзка IGB, ще създадат хиляди работни места в страната. Допълнително се търсят и още източници на инвестиции - включително и от Германия и Китай

А Ципрас вече залага смело и очаква отговора на солидарността в Европа. В реч по време на пленарната сесия на Съвета на Европа той коментира "провала на неолибералната идея", поиска нова визия за ЕС след референдума във Великобритания. И брои дните, когато ще му се наложи да сложи вратовръзка, защото кредиторите ще облекчат от дълговете на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
И да - за да бъде цирка пълен ще видим как стават част от ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
data
преди 7 години
"Английският театър е много добър. Той има вековна история. Започнал е преди Шекспир. Брексит е театър. Няма Brexit. Когато на сцената се дуелират, те не се убиват наистина. Обичам да гледам театър."Джимо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
отново ще видим същата постановка този път от британски артисти гастрольори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
bigmamascandal
преди 7 години
Знаех си, че няма да пропуснете ЮБИЛЕЯ :Dза самите маляки какво да кажа - оакаха се като британците, ама си плю Циптас на сурата, а онези направо бягат един през друг... Смях. ама аналогията сама идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още