IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва данъчното третиране на бившата GDF Suez в Люксембург

Брюксел смята, че кредити за компанията са третирани и като заеми, и като собствен капитал

20:52 | 19.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) започва разследване за данъчното третиране на френската енергийна група Engie (бившата GDF Suez) в Люксембург, съобщават от пресслужбата на ЕК.

От Комисията се опасяват, че някои данъчни решения на Люксембург може би са дали на френската компания предимство пред други компании в нарушение на законодателството на Европейския съюз (ЕС) за държавната помощ.

ЕК ще проверява дали данъчните власти в Люксембург селективно са променили разпоредби от националното данъчно законодателство заради Engie. Според Брюксел тези решения може би са довели до данъчни облекчения за компанията.

От септември 2008 г. насам Люксембург е публикувал няколко данъчни промени, които се отнасят до данъчното третиране на финансови трансакции между компании от френската група, всички базирани в херцогството.

Става въпрос за отпуснати заеми, които биха могли да бъдат превърнати в собствен капитал. Единият е отпуснат през 2009 г. от LNG Luxembourg на GDF Suez LNG Supply, а другият е от 2011 г. и е отпуснат от Electrabel Invest Luxembourg на GDF Suez Treasury Management.

Комисията смята, че по това време са действали разпоредби, които са третирали заемите и като кредити, и като капитал, което представлява непоследователно данъчно третиране на една и съща трансакция.

ЕК започва и разследване на данъчната система за търговския сектор в Полша, става ясно от отделно съобщение на Комисията. Според Брюксел прогресивната данъчна система, която се прилага в страната, дава предимство на компаниите с по-нисък оборот и е в нарушение на европейските правила.

Системата предвижда, че обороти до 17 млн. полски злоти годишно (3,92 млн. евро) се облагат с нулева ставка, от 17 млн. до 170 млн. полски злоти годишно (от 3,92 до 39 млн. евро) се облагат със ставка от 0,8%, а всички над 170 млн. злоти – със ставка от 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още