fallback

Morgan Stanley: Германският двигател на европейския растеж може да се задави

Икономическият ръст на Германия може да се забави от 1,5% през тази година до 1% през следващата година, предупреждава банката

18:20 | 20.09.16 г. 9

Германската икономика скоро няма да е двигателят на еврозоната. Нещата ще се променят още през 2017 г. , съобщава CNBC, като се позовава на доклад на Morgan Stanley.

Германия е най-голямата европейска икономика с номинален брутен вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. от 3,5 трлн. долара, според данните на Международния валутен фонд (МВФ).

Страната - един от основателите на Европейския съюз (ЕС), често е възхвалявана за своята квалифицирана производствена база и силен износ. Въпреки това в доклад на Morgan Stanley, изготвен от икономиста Елга Барч, се посочва, че германският двигател скоро може да се задави.

Позовавайки се на външни насрещни ветрове, икономистът прогнозира, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия може да се забави от 1,5% през тази година до 1% през следващата година.

Вероятно слабото външно търсене и дълбоката несигурност относно бъдещето на ЕС след вота за Brexit на Острова ще ударят търговско ориентираната германска икономика, пише в доклада на Morgan Stanley.

Според инвестиционната банка растежът на БВП в Германия през третото тримесечие ще бъде само 0,1%, като експертите подчертават влиянието на компаниите, които свиха производствените си планове, и спадът в новите поръчки през август.

Според банката вътрешното търсене ще бъде основният източник на растеж за икономиката на Германия до края на 2016 г.

В доклада си Барч отбелязва още, че германските избори през втората половина на следващата година ще се проведат на фона на забавянето на икономическия растеж.

"В навечерието на общите избори през 2017 г. ние вероятно ще видим увеличение на политическите търкания между коалиционните партньори по ключови въпроси, включително фискалната дисциплина и европейската интеграция“, посочва се в документа.

"Последното вероятно ще направи все по-трудно преговарянето за излизане на Великобритания от ЕС и предоговарянето на международните търговски споразумения“, пише още в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още