IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Швейцария трябва да фокусира паричната политика върху отрицателните лихви

По този начин франкът ще стане още по-малко привлекателен като валута убежище, смята фондът

17:22 | 26.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската централна банка трябва да модифицира паричната си политика в полза на отрицателните лихвени проценти, а не на намесите на валутния пазар в опитите си да отслаби франка, призова Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс. Политиката на регулатора за лихви под нулата и интервенции помогна да се намали дефлационният натиск и да се противостои на миналогодишния скок във валутния курс, пише в годишния доклад на фонда за швейцарската икономика.

„Централната банка обаче трябва да обмисли още по-ниски лихвени проценти в отрицателна територия или пък да понижи минималната сума на депозитите, които са освободени от отрицателните лихви, за да стане франкът още по-малко привлекателен като валута убежище“, казва Рейчъл ван Елкан, председател на мисията на МВФ в Швейцария. „Има пространство за маневри надолу. Ако има постоянни малки притоци на капитали към швейцарския франк, институциите може да се справят с тях по-добре, отколкото с намеси на форекс пазара“, заяви тя на пресконференция в Берн. 

В момента депозитната лихва в Швейцария е -0,75%. Политиката с отрицателни лихви беше остро разкритикувана от политици и банкери в малката алпийска държава, а и затрудни пенсионните фондове и застрахователите, тъй като понижи възвръщаемостта на инвестициите.

„Фокусът върху отрицателните лихви ще помогне за намаляване на рисковете пред интервенциите на банката, които повишиха международните валутни резерви до 640 млн. франка в края на юли“, казва Ван Елкен.

„По принцип няма горна граница на баланса на банката, но нарастващият баланс има и по-висока цена“, допълва тя. Ван Елкен посочва още, че коментарите й са ограничени до съвсем леко пренастройване на сегашната политика. Запитана дали лихвата трябва да падне до -1% или дори -1,25%, тя каза, че предложенията й не засягат нищо от такъв порядък.

Томас Мозер, който е непостоянен член на управителния съвет на централната банка, казва, че отрицателните лихви и интервенциите са „слаб инструмент“, банката е доволна от тази политика. „Засега одобряваме баланса на двата инструмента, но разбира се, ако има промяна в ситуацията, трябва да ги преосмислим“, допълва той.

МВФ прогнозира, че швейцарската икономиката ще се разшири с 1,5% през 2016 г., преди ръстът на БВП да се стабилизира около 1,75% в средносрочен план. МВФ заяви, че швейцарската икономика се е справила сравнително добре с рязкото поскъпване на франка, когато регулаторът развърза валутния курс спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още