IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш - проевропейски политик, умерен социалист и католик

Като премиер на Португалия той си поставя за цел влизането на страната му в еврозоната и постига успешно това

08:12 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Виталий Чуркин, постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН обяви, че днес Съветът ще гласува официално резолюция, с която ще предложи на Общото събрание да одобри кандидатурата на бившия португалски премиер Антониу Гутериш за нов генерален секретар на световната организация.

Ние пожелаваме всичко най-добро на господин Гутериш при изпълнението на задълженията му като генерален секретар на ООН в идните пет години, каза Чуркин.

Ако препоръката на Съвета за сигурност се спази от Общото събрание на ООН, Гутериш ще опровергае очакванията на наблюдателите. От няколко месеца те прогнозираха представител на Източна Европа да оглави международната организации, тъй като това е единственият регион в света, който не е получавал поста. Идеята, че жена ще бъде начело на ООН след осем мъже също както изглежда няма да се реализира.

Кандидатурата на българката Кристалина Георгиева, издигната миналата седмица от българското правителство, изглеждаше такава, която може да промени нещата, но европейската комисарка по бюджета и бивш вицепрезидент на Световната банка не беше убедителна. На гласуването вчера в Съвета за сигурност тя получи 8 негативни гласа, от които 2 на страни имащи право на вето.

Георгиева получи само 5 насърчителни гласа и 2 гласа "без мнение", припомня AFP. По този начин Георгиева споделя 7-8 място със словенеца Данило Тюрк. Той също има 5 насърчителни гласа, 8 отрицателни гласа и 2 гласа "без мнение", отбелязва в. "Дейли телеграф". 4 от негативните гласове за Тюрк са от страни имащи право на вето, допълва AFP.

Другата българка в надпреварата Ирина Бокова получи 7 насърчителни гласа, 7 отрицателни гласа и 1 глас "без мнение", допълва "Дейли телеграф". Франс прес отбелязва, че 2 от отрицателните гласове са били от страни имащи право на вето. Бокова остана на четвърто място.

Второ-трето място се дели от сърбина Вук Йеремич и словака Мирослав Лайчак. Йеремич е със 7 окуражителни гласа, 6 негативни гласа и 2 гласа "без мнение", пише "Дейли телеграф". 3 от отрицателните гласове за Йеремич са били от страни имащи право на вето, допълва AFP. Същият резултат като Йеремич има и словакът Мирослав Лайчак, допълва в. "Дейли телеграф". Лайчак е получил 2 негативни вота от страни имащи право на вето, добавя AFP.

След Бокова на пето място е новозеландската кандидатка Хелън Кларк. Тя има 6 окуражителни гласа, 8 отрицателни и 1 "без мнение", пише "Дейли телеграф". 3 от отрицателните гласове са от страни имащи право на вето, допълва AFP.

На шесто място е аржентинката Сусана Малкора. Тя има 5 насърчителни гласа, 7 отрицателни и 3 "без мнение", като 1 от отрицателните е от страна имаща право на вето.

В дъното на класацията са македонецът Сърджан Керим и молдовката Наталия Герман. Керим има 5 окуражителни гласа, 9 отрицателни гласа и 1 "без мнение". 3 от отрицателните гласове са от страни имащи право на вето. Герман има 3 окуражителни гласа, 11 отрицателни и 1 "без мнение". 3 от отрицателните гласове са о страни имащи право на вето, предаде Франс прес.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още