IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кипър поставя рекорди в туризма?

Малката средиземноморска страна работи активно да повиши международната си конкурентоспособност и да стане предпочитана целогодишна дестинация

08:10 | 10.10.16 г. 1
<p>
	Туристи разглеждат амфитеатър край Фамагуста. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Туристи разглеждат амфитеатър край Фамагуста. Снимка: архив Ройтерс

Досегашните данни за резервации и сключени споразумения между туроператорите и хотели дават оптимизъм, че високото ниво на туристически пристигания ще се запази и през 2017 г., увериха от Кипърската организация по туризъм.

“Постигнатите успехи през 2016 г. са важни не само от икономическа гледна точка. Те ни дават и отлична възможност да решим проблемите в сектора, така че не само да повторим изпълнението от тази година, но и да създадем условия за устойчив растеж в туризма в бъдеще. Тази година е повратна за тези планове”, коментира министър Лакотрипис.

Ангажираните в развитието на сектора министерство и бизнес-организации акцентират върху две основни пречки, чието премахване ще подобри предлагания туристически продукт -

пазарите и сезонността.

Един от основните проблеми пред кипърския туризъм е неговата зависиост от два основни пазара - Великобритания и Русия. Пристигналите за осемте месеца /януари – август/ поданици на Обединеното кралство представляват 37.6% от целия туристически поток на малкия остров. Руснаците са веднага след тях, с дял от 26.8%, но и с рекорд – през август те са регистрирали изумителния за историята на кипърския туризъм ръст от 37% спрямо август една година по-рано.

Сред страните, откъдето Кипър посреща най-много гости, са също така Израел, Гърция, Швеция, Белгия, Дания, но намаляват желащите да почиват на острова от Германия и Австрия.

Правителството в Никозия си поставя като приоритет да намали тази зависимост и да разшири туристическите пазари на острова, като “атакува” в три посоки - към утвърждаването на традиционните пътувания от Великобритания и Русия, към развиващите се пазари като Германия, Гърция, Израел и Украйна, както и към отваряне на нови, нетрадиционни пазари като Иран, страните от Персийския залив, Китай и Индия.

Един от начините за постигане на тази цел стана започналото през тази година откриване на оторизирани центрове за обработка на заявленията за визи в Китай и Иран, за да се улесни практически достъпът на туристи и бизнесмени от тези и съседните им страни до средиземноморския остров. Договорката за създаването на 15 такива центрове в Китай бе постигната по време на официалното посещение на президента на Кипър Никос Анастасиадис в Пекин през октомври 2015 г. Кипърското посолство там обработва заявленията за визи за Кипър от кандидати от Китай, Япония, Южна и Северна Корея, Монголия, Лаос и Камбоджа. След месеци на подготовка и организация от туроператори от Китай и Пафос, курортния център на западния бряг на острова, първите китайски туристи пристигнаха през агуст. С откриването на центъра в Техеран Кипър стана една от първите европейски страни, която възстанови аутсорсинг услуги за заявления за визи в Иран.

Възможности се търсят и за решаване на другия основен проблем, признаван от министерството, туроператорите, хотелиерите  - сезонността на кипърския туризъм. Островът е познат и се рекламира навън само като лятна дестинация /нищо, че лятото е дълго/, с традиционния си продукт ”слънце и море”. Целта на всички заинтересовани от развитието на туристическата индустрия на острова е по-ефективно да се използват месеците извън активния сезон – периодът ноември – март.

Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 7 години
И у нас основно туристите са от Европа и Русия, а те са във война, за сега студена. Взаимно си нанасят удари и икономиките им страдат. Ще страда и нашият туризум, ако не се преориентира, както кипърския. А ако слуховете за изграждане на мигрантски центрове по черноморието се окажат верни, това ще е краят на морският ни туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още